Una empresa especialitzada en el tractament de residus de fibrociment ha començat a retirar els fragments localitzats al Parc del Guinardó aquest dilluns. Els operaris han començat per la part més alta de la muntanya, on hi ha els refugis antiaeris del turó de la Rovira, i està previst que l’operatiu s’allargui durant tres dies. Antics veïns de les barraques i una comissió ciutadana demanen que la recollida es faci de manera respectuosa amb el patrimoni present a la zona. L’Ajuntament i els serveis municipals d’arqueologia estudien si cal incloure el sector dins de la zona museïtzada del turó de la Rovira.

Les restes de l’antic barri de barraques de Francesc Alegre, al Parc del Guinardó, encara són ben visibles en forma de mosaics, fragments de murs… i també d’uralita. Les teulades d’amiant que cobrien el nucli de barraques conegut com El Hoyo, construït al sot d’una antiga pedrera, es van retirar però algunes restes han quedat al marge del camí per on cada dia transiten centenars de persones en direcció al turó de la Rovira.

Aquest dilluns, dos treballadors d’una empresa especialitzada en la recollida d’amiant, equipats amb granotes, guants i màscares de prevenció, han començat a recollir els fragments d’amiant que hi ha dispersos per tota la muntanya. Ho fan en torns de només quatre hores diàries, que és el màxim que permet la normativa a l’hora de treballar en contacte amb l’amiant. L’actuació, que es preveu que duri tres dies, respon a la denúncia presentada per un grup d’antics treballadors de Macosa-Alstom, habituats a treballar amb aquest material perillós, que denuncien que les fibres, en cas de trencar-se, es poden escampar per l’aire i augmentar el risc de diversos tipus de càncer relacionats amb les vies respiratòries. Els operaris han començat la recollida de petits fragments als refugis antiaeris del turó de la Rovira, l’espai més concorregut de la muntanya, i a partir d’aquí aniran baixant fins a arribar a les restes de l’antic nucli de Francesc Alegre, on se’n troben els fragments més grossos.

A les barraques de Francesc Alegre l’any 1976 hi havia unes 300 barraques i 1.680 habitants. Per això, antics veïns del nucli i la Comissió Ciutadana per a la Recuperació de la Memòria dels Barris de barraques de Barcelona reclamen que l’actuació de neteja es faci de manera respectuosa amb els fragments de les parets encara visibles, els terres de rajoles o altres elements d’interès patrimonial. L’Ajuntament estudia ampliar la zona d’interès arqueològic, que actualment es limita als refugis antiaeris i a l’antic barri de barraques dels Canons.

Una de les restes d'amiant recollides al Turó de la Rovira