La Sagrada Familia ja no té excusa per demanar la llicència d’obres a l’Ajuntament. El Ple de Barcelona ha aprovat dos plans urbanístics que obren la porta que el temple regularitzi els treballs després de més de 130 anys en construcció. Fins ara, les obres s’han fet basant-se en el permís que Antoni Gaudí va demanar el 1885 a l’aleshores Ajuntament de Sant Martí de Provençals. Els dos plans s’han aprovat amb els vots a favor de BComú, el PDeCAT, Cs, PP i els dos regidors no adscrits. ERC s’ha abstingut i el PSC i la CUP hi han votat en contra.

Els documents que s’han aprovat són fruit de l’acord que van signar l’Ajuntament i la Junta Constructora l’octubre de l’any passat, a partir del qual la Sagrada Família aportarà 36 milions d’euros en 10 anys en millores als entorns del temple i en el transport públic. Es desconeix, encara, quant haurà de pagar la Sagrada Família per obtenir la llicència d’obres. La tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha qualificat l’aprovació del ple de “pas històric per resoldre un conflicte urbanístic” i millorar “l’encaix del temple a la ciutat”.

L’oposició posa el focus en la façana de la Glòria

Els dos plans urbanístics aprovats no resolen una de les grans incògnites que envolten la Sagrada Família: com s’acaba la façana de la Glòria, la del carrer de Mallorca, que segons els plans de Gaudí preveuen una gran escalinata. El Pla General Metropolità qualifica de zona verda els edificis de davant del temple i s’hauria d’expropiar els veïns afectats, que ja han iniciat protestes per evitar aquest escenari.

“Han fet la feina fàcil, i deixen la feina difícil per al proper mandat”, ha valorat Jordi Martí (PDeCAT). Koldo Blanco (Cs) ha destacat també que no s’ha resolt què passa amb la façana de la Glòria i ha demanat buscar un acord amb els veïns. Des d’ERC, Jordi Coronas ha recriminat al govern que es deixi “la patata calenta” de resoldre les afectacions del carrer de Mallorca per al proper govern.

El socialista Daniel Mòdol ha criticat “la mutació” de BComú perquè “és còmplice de l’assetjament immobiliari de la Sagrada Família”. Alberto Villagrasa (PP) ha celebrat l’acord després de 130 anys en obres, però ha criticat que es deixi per al proper mandat resoldre l’encaix de la façana de la Glòria. Des de la CUP, Pere Casas ha dit que els plans aprovats “obren la porta al desnonament de veïns” a la Sagrada Família. Per tancar el debat, Janet Sanz s’ha compromès a convocar la comissió amb veïns per abordar el debat.