El Ple de Barcelona ha tornat a reprovar el govern d’Ada Colau, aquest cop per la gestió que s’ha fet del Pla de barris. La reprovació, a instàncies del PSC, ha rebut el suport del PDeCAT, Cs, ERC i PP. El regidor Joan Josep Puigcorbé s’ha abstingut, mentre que BComú i la CUP hi han votat en contra. “Han incomplert i han enganyat els veïns”, ha sentenciat el líder socialista, Jaume Collboni, que ha anunciat que demanarà un ple extraordinari per fer balanç del Pla de barris.

Segons Collboni, fins ara només s’han executat el 6 % de les inversions previstes al pla. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha elevat la xifra fins al 60 % i ha dit que en els anys 2017 i 2018 s’ha executat tot el que estava previst. Segons Sanz, aquest pla ha ajudat a reduir les desigualtats socials. “El Pla de barris funciona i continuarà existint perquè està canviant la vida de la gent”, ha afirmat la tinenta d’alcalde.

“Un pla de màrqueting”

Els grups que han donat suport a la reprovació no han escatimat les critiques a com s’ha gestionat el Pla de barris. “L’execució del pla ens porta a la decepció”, ha afirmat Jordi Martí (PDeCAT). Des de Cs, Koldo Blanco ha parlat de “pla de màrqueting” per fer creure que es feien coses als barris més desfavorits. El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha qualificat també el Pla de barris com “una magnífica operació de màrqueting sense retorn” als veïns.

Des del PP, Alberto Fernández Díaz ha assegurat que la mesura estrella de Colau ha acabat sent “una mesura estrellada” amb “molta gesticulació i poca execució”. Pere Casas (CUP) ha denunciat incompliments i poca transparència en l’execució del Pla de barris, però ha recordat al PSC que va formar part del govern mentre s’estava desenvolupant.

Trias i Colau s’enganxen per la publicitat

El debat s’ha crispat al plenari quan el líder municipal del PDeCAT, Xavier Trias, ha recriminat a l’alcaldessa, Ada Colau, la publicitat institucional que fa l’Ajuntament mesos abans de les eleccions. “És un abús l’ús que fan dels mitjans a favor de vostès”, ha sentenciat Trias, que ha acusat Colau de fer el programa electoral “a costa de l’erari públic”.

L’alcaldessa ha replicat a Trias que en aquest mandat s’han gastat menys diners en publicitat institucional (de 53 a 40 milions d’euros). Colau ha acusat el PDeCAT, que governa a la Generalitat, de fer servir TV3 per retransmetre actes polítics. “Si uséssim algun perfil de Twitter o betevé un 5 % com vostès fan de TV3, estaríem als tribunals”, ha afirmat Colau.