vot per correu

La crisi sanitària derivada del coronavirus ha obligat a prendre mesures d’higiene i de seguretat pràcticament a tot arreu, també en el marc de les eleccions catalanes del 2021. S’ha recomanat el vot per correu, s’ha definit un protocol de guia per als mítings electorals i també hi haurà accions als col·legis el 14-F per evitar aglomeracions i minimitzar el risc d’infecció del SARS-CoV-2.

Els electors hauran de dur mascareta obligatòria i hauran de mantenir la distància amb la resta de persones. A més, gestos habituals en les meses electorals com el de llepar el sobre abans d’introduir-lo dins de l’urna s’hauran d’evitar sempre que sigui possible.

T’expliquem com cal entregar el vot el 14-F per evitar contagis quan vagis a votar.

Llepar el sobre: hi ha perill?

Hi ha sobres que tenen autoadhesius i, per tant, no els cal cap líquid per poder-se tancar fermament. Ara bé, la gran majoria no disposen d’aquest mecanisme i alguns electors opten per llepar-los. El director general de Participació Ciutadana i Processos Electorals del govern, Ismael Peña-López, recorda que la població es contagia del coronavirus “per aerosols, no llepant coses”. Ara bé, demana evitar aquesta acció sempre que es pugui.

Per això, es recomana humitejar el sobre amb aigua en comptes de fer-ho amb saliva. Si no, Peña-López assegura que també serveix tancar el sobre posant la solapa a dins, sense adherir-lo amb cap líquid.

En qualsevol cas, els membres de les meses comptaran els vots de les urnes amb mascareta i guants per evitar contaminar-se.

Altres accions per reduir el risc de contagi de la covid

A banda del tancament del sobre, hi ha altres consideracions a l’hora de reduir el màxim el risc d’infecció. En el cas que es voti el 14-F presencialment en un col·legi electoral, la mascareta serà obligatòria (es recomana la FFP2) i caldrà posar-se gel hidroalcohòlic abans d’accedir al local i també abans d’agafar una papereta. Ara bé, es recomana dur-la de casa dins del sobre (que es pot descarregar des d’internet i imprimir a casa).

Els membres de la mesa electoral evitaran tocar la documentació facilitada per l’elector sempre que sigui possible.

Com fer que el vot per correu sigui segur?

En el cas de l’emissió del vot per correu, Peña-López explica que els treballadors de Correus tenen els elements de protecció necessaris per no contagiar-se ni contagiar. Alhora, tenen la directriu d’evitar el contacte físic i no entrar a casa de ningú.

A més, es recomana deixar la documentació a terra o a sobre d’un moble quan es fa entrega del vot perquè el personal de l’empresa pugui consultar-la sense tocar-la.