L’Ajuntament de Barcelona ha fet aquest dijous a la tarda el sorteig de les meses per a les eleccions del 14-F al Parlament. En total, s’han escollit més de 17.000 persones entre presidents, vocals i suplents en un sorteig informàtic que no s’ha allargat més de cinc minuts. Per primera vegada, betevé ha pogut captar imatges d’un sorteig que normalment es fa a porta tancada. Per complir amb les recomanacions sanitàries, el consistori ha ampliat el nombre de col·legis electorals i de meses. Per això, s’han escollit unes 4.500 persones més que en l’última cita electoral.

A diferència d’altres ajuntaments en què el sorteig es fa en un ple extraordinari, a Barcelona un decret d’alcaldia delega la tasca en una comissió formada per tècnics amb la supervisió del secretari general de l’Ajuntament. La tria de noms es fa a través d’un programa informàtic que genera una graella de números aleatòria a través de la qual s’assignen els membres de les meses d’acord amb el cens electoral. N’hi ha hagut prou amb dos clics perquè el sistema generi una llista amb 17.361 noms.

El programa informàtic envia les notificacions a la Junta Electoral i, a partir de dilluns vinent, es faran arribar als domicilis corresponents. A cada mesa hi ha un president i dos vocals, però es trien dos suplents per càrrec (sis per mesa), de manera que no totes les persones que s’han escollit en el sorteig acabaran formant part de la mesa. Per tant, només un terç dels 17.361 noms seran els presidents i vocals de les meses.

Més col·legis i més meses

La pandèmia ha obligat l’Ajuntament a adaptar el dispositiu electoral per al 14-F amb més punts de votació i meses per garantir distàncies i evitar aglomeracions de persones i la ventilació dels espais. En concret, Barcelona tindrà 365 col·legis electorals amb 1.929 meses. En les últimes eleccions, les generals del 2019, hi havia 271 punts de votació i 1.434 meses. A més, s’ha reduït el nombre d’electors per mesa, que se situa per sota de 600 persones. Entre els nous punts de votació hi haurà mercats i poliesportius municipals.

Les eleccions, pendents del TSJC

El sorteig de meses electorals s’ha fet perquè, de moment, les eleccions es mantenen per al 14 de febrer. El TSJC manté suspès cautelarment l’ajornament dels comicis fins al 30 de maig, que el govern català va anunciar per la pandèmia. L’executiu ha presentat al·legacions a la suspensió i el tribunal ha dit que es pronunciarà oficialment el 8 de febrer.