El professor de dret administratiu de la Universitat de Girona, Josep Maria Aguirre, ho té clar. La Junta Electoral Central (JEC) podria haver evitat el tap d’al·legacions electorals fent una instrucció única “que recollís totes les circumstàncies mèdiques” per al·legar que no es pot formar part d’una mesa electoral. La JEC recorrerà a dos metges forenses per acabar decidint, cas per cas, qui té un justificant mèdic.

A data d’avui, ja s’han rebut unes 8.000 al·legacions a Barcelona per evitar ser membre d’una mesa electoral el proper 14 de febrer. De fet, en tan sols una setmana se n’havien rebut més de 3.000 . Una situació sense precedents, que ha fet admetre a la JEC que pot haver-hi problemes per constituir les meses. Per Aguirre, el problema és que “l’estructura no està pensada per a l’allau de sol·licituds i que la instrucció que regula el procés “és del 2011 i no està feta en un context de pandèmia” i que delegui les decisions finals a les Juntes Electorals de Zona.

Per tot plegat serà determinant saber quantes de les moltes al·legacions presentades acaba acceptant la Junta Electoral. I com que la decisió s’ha de fer sota criteris sanitaris, dos metges forenses ajudaran a valorar qui té motius mèdics sòlids per no formar part d’una mesa.

Per omplir els buits que quedin a les meses electorals el proper 14-F, aquest migdia s’ha donat a conèixer que la Generalitat i la Junta Electoral ultimen un protocol uniforme a tot Catalunya, tot i que l’última paraula la té la Junta Electoral de cada zona. Estudien, per exemple, activar una bossa de voluntaris, moure suplents d’una mesa a una altra i que càrrecs públics, com alcaldes i regidors, també puguin ser-ne membres.