mascareta

L’ús de la mascareta serà obligatori per anar a votar en les eleccions catalanes del 14 de febrer. Si bé s’implementaran diverses mesures d’higiene i de seguretat per evitar aglomeracions i garantir uns comicis segurs, les autoritats sanitàries consideren que aquest element de protecció és clau per minimitzar el risc de contagi pel coronavirus, sobretot en espais tancats. Ara bé, quin tipus de mascareta cal dur per anar a votar al col·legi electoral el 14-F? Què recomanen els experts?

Si els col·legis prenen les mesures adequades per garantir les distàncies entre persones, “en principi no cal anar amb un tipus de mascareta concret”. Així ho apunta el responsable del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Rafael Padrós. La clau, diu, és dur mascareta, sigui quina sigui, i mantenir una distància prudent amb la resta de votants a les cues.

“No cal incrementar la seguretat de la mascareta”

En la mateixa línia es pronuncia Xavier Abad, viròleg de l’IRTA, qui coincideix a dir que un compliment estricte de les mesures als col·legis pot ser suficient per no infectar-se. “La mascareta que portes habitualment seria l’òptima. No caldria incrementar-ne el grau de seguretat”, ha explicat en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé.

Abad recorda que als locals electorals ha d’haver-hi millor ventilació, amb finestres obertes, per evitar la concentració de partícules del virus en l’aire.

Positius i contactes estrets: què han de fer?

Si bé hi ha mascaretes que voregen el 100 % d’efectivitat, tant Abad com Padrós rebutgen que les persones confinades, ja sigui per ser positius o contactes estrets, puguin desplaçar-se al col·legi per votar. “Encara que vagin ben protegides, no té sentit que vagin a votar”, diu el doctor del Sant Pau. Per això, recomanen que aquestes persones no surtin de casa.

En qualsevol cas, no tenen prohibit sortir del seu domicili i durant tot el 14 de febrer poden desplaçar-se al col·legi per anar a votar, si bé tenen una franja recomanada per fer-ho: de 19 a 20 h.