El candidat d’ERC a les eleccions del 14-F, Pere Aragonès, ha fet una crida als votants socialistes “que puguin sentir fàstic” davant la possibilitat que Salvador Illa (PSC) acabi assolint la presidència de la Generalitat amb el suport “per activa o per passiva” de Vox. Per això, Aragonès els ha dit que “ho poden evitar” donant el suport a ERC i ha assegurat que la seva formació “no renunciarà mai als principis republicans , de llibertat i antifeixistes”.

I no només això, sinó que el cap de llista ha reblat el cos a cos amb Illa pel suport eventual de Vox: “Jo mai aniria a la investidura si només pot prosperar amb el vot de l’extrema dreta”, ha avisat Aragonès. Amb aquest pretext, ha interpel·lat directament Illa: “També l’hi reclamo a ell”.

Reduir l’IVA i etiquetatge en català

Aragonès ho ha dit en un acte per explicar les propostes d’ERC en matèria de cultura i llengua. Els republicans volen que aquest 2021 l’Estat abaixi l’IVA cultural al 0 % com a mesura per revertir l’impacte del coronavirus, i que es quedi al 4 % a partir del 2022. Més enllà d’aquesta proposa (que depèn del Govern espanyol), Aragonès també ha assegurat que vol incrementar la despesa en cultura a Catalunya fins als 200 € per habitant (dels quals un 35 % els assumiria la Generalitat).

Altres membres de la llista d’ERC també han desgranat més propostes referents a la defensa del català. El president del Parlament, Roger Torrent, ha promès que els republicans treballaran per “l’etiquetatge en català de qualsevol producte que es vengui a Catalunya”. En aquest sentit, el cap de llista, Aragonès, ha puntualitzat que això es pot aconseguir a través de la normativa de consum, i ha avisat que es poden fer tasques d’inspecció i de sanció en cas de no complir l’etiquetatge en català.