El govern municipal de BComú i el PSC durà a votació inicial, dimecres, la modificació del pressupost del 2020 de l’Ajuntament per fer front a la crisi que ha generat el coronavirus. La primera votació serà a la Comissió d’Economia i, si aconsegueix els suports que calen, la modificació pressupostària arribarà al ple municipal el 24 de juliol per aprovar-se definitivament.

Segons han explicat el regidor de Pressupost, Jordi Martí, i el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, els comptes es mantindran per sobre dels 3.000 M €, tal com es va aprovar al febrer, i inclourà un fons extraordinari de 90 M € (amb el nom de fons covid) amb despeses encaminades a apaivagar la crisi social i econòmica a la Barcelona postcoronavirus.

L’Ajuntament aprofitarà que durant l’estat d’alarma s’han aturat algunes obres a la ciutat (fet que ha generat un estalvi a les arques públiques) per compensar el dèficit de 310 M € generat els últims mesos. Una de les obres aturades que ha comportat més estalvi ha estat la dels túnels viaris de Glòries (20 milions d’euros). També es recorrerà als superàvits d’anys anteriors (160 M €), una partida que l’Estat haurà d’autoritzar però que el govern dona per fet.

On aniran els 90 M € del fons covid?

Els diners del fons covid (90 M €) es destinaran a quatre grans àrees afectades per la crisi del coronavirus:

  • Despesa social (35 M €): aquest bloc recull, entre d’altres, ajudes per pagar els lloguers o per a l’alimentació.
  • Reactivació econòmica (30 M €): preveu partides que ja s’estan utilitzant, com les subvencions als petits comerços i als autònoms.
  • Espai públic i mobilitat (15 M €): aquests diners es destinaran a les mesures que tenen a veure amb l’adequació dels carrers a la nova mobilitat i, també, a l’ampliació de les terrasses.
  • Suport a la cultura (10 M €): dins d’aquest bloc s’hi preveuen ajuts als equipaments culturals i premis per promoure el sector cultural i la recerca científica.

“No puc imaginar cap vot en contra”

La votació inicial de la modificació pressupostària prendrà el pols a les negociacions que hi han hagut a l’Ajuntament les últimes setmanes entre govern municipal i oposició. Jaume Collboni ha assegurat: “No em puc imaginar ningú votant en contra de tenir pressupost” adaptat a la nova realitat de la ciutat i, de fet, l’executiu confia que “el to positiu” dels grups es mantingui de cara a la negociació del pressupost del 2021.

“A partir de dijous seguirem reunits amb els grups per començar a negociar el plantejament del 2021”, ha avisat Jordi Martí. Segons el regidor de Pressupost, el pressupost de l’any vinent “serà l’estructural” perquè haurà de reflectir les inversions que han quedat aturades durant la crisi del coronavirus.