Barcelona ja té pressupost. El Ple de l’Ajuntament ha aprovat definitivament els comptes municipals per al 2020. La votació ha tirat endavant amb la majoria més àmplia que ha avalat mai un pressupost, gràcies a l’acord del govern (BComú i PSC) amb ERC i Junts per Catalunya. Sumen, en total, 33 dels 41 regidors del consistori. La resta, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi, hi han votat en contra.

El pressupost del 2020 és de xifres rècord. Per primera vegada, se superen els 3.000 M €, un 14,6 % més respecte al pressupost prorrogat del 2019. L’augment dels ingressos (amb una pujada de taxes i impostos) preveu incrementar la despesa corrent (2.386 M €) i també les inversions, que superaran els 600 M € (si se sumen les inversions de B:SM i l’Institut Municipal d’Habitatge).

Colau: “Necessitem pressupostos pel bé de tothom”

L’alcaldessa, Ada Colau, ha agraït el suport d’ERC i JxC al pressupost. “És un gran acord que marca una nova etapa”, ha dit Colau, que ha defensat que hi hagi comptes també a la Generalitat i a l’Estat “pel bé de tothom”. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni (PSC), ha dit que és “una bona notícia” que l’Ajuntament tingui “un pressupost de ciutat” i ha defensat que sigui amb un “gran acord”.

ERC i JxC avisen que controlaran l’execució

El líder d’ERC, Ernest Maragall, ha avisat el govern municipal que el suport al pressupost es traduirà en “exigència i vigilància perquè hi hagi un retorn visible i mesurable”. “S’han acabat les excuses i lamentacions per justificar innacció”, ha sentenciat. Des de JxC, Elsa Artadi ha justificat el vot favorable no per ser “la crossa del govern” sinó per tenir “més força per criticar el que no ens agradi”.

“Un intercanvi de cromos”

La líder de Cs, Luz Guilarte, ha reiterat que el pressupost de Barcelona és “un intercanvi de cromos” per “interessos partidistes” i assegurar comptes a la Generalitat. “Han aconseguit una majoria pels seus interessos partidistes”, ha etzibat al govern. El popular Josep Bou ha dit que el pressupost consolida “una garrotada” als barcelonins en impostos i que “perpetua la servitud a la Generalitat”.

Des de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls ha lamentat que se’ls hagi exclòs de la negociació i ha dit que el pacte pressupostari busca “donar oxigen a un govern [el de la Generalitat] que agonitza”.

El Ple no aprova un pressupost des del 2015

El del 2020 és el primer pressupost que Ada Colau pot aprovar al plenari per la via ordinària des que és alcaldessa. En el seu primer mandat va tirar endavant una modificació pressupostària (2016), dues qüestions de confiança (2017 i 2018) i una pròrroga (2019), però no va aprovar cap pressupost sencer amb el suport d’algun grup de l’oposició. De fet, el Ple no aprovava uns comptes des del 2015, quan Xavier Trias (CiU) va tirar endavant l’últim pressupost amb les abstencions d’ERC i el PSC.