La pandèmia de la covid-19 ha posat en evidència una de les febleses de la nostra economia: la manca d’un sector industrial que proporcioni productes tan bàsics i necessaris com per exemple mascaretes sanitàries. Davant d’aquesta feblesa com és l’absència de línies de producció industrial, la impressió 3D ha esdevingut part de la solució. Aquesta situació la va percebre molt clarament el Consorci de la Zona Franca i la fundació Leitat des de l’inici de la crisi sanitària.

Un canvi de paradigma

A manca de línies de producció industrial, part de la solució arriba amb les impressores 3D. Es tracta d’un canvi de paradigma. Ja no es tracta de ‘fabricar’ o ‘construir’ peces o components,  sinó d”imprimir-los’. “És una nova manera de fabricar, una nova forma d’economia, també”, defineix la nova situació el delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro.

Ara bé, per dur a terme aquest salt qualitatiu cal expertesa i talent. Es necessita una gran especialització tècnica però sobretot, d’una infraestructura que ho faci possible. I el talent ja hi era i la infraestructura, també.  Es tracta d’una incubadora de ‘start-ups’ per a la impressió 3D. És a dir, un conjunt d’empreses que comencen però que la seva característica comuna és que disposen d’un gran coneixement en tecnologia i per tant, d’un alt valor afegit. A més, treballen conjuntament per donar resposta als problemes que els plantegen.

3D Factory Incubator  és una incubadora d’empreses impulsada per la Zona Franca  i Leitat que acull projectes emergents d’impressió 3D.  Han treballat intensament per donar resposta a les necessitats que els plantejava el sector sanitari per fer front a la pandèmia.

Leitat 1, el respirador ‘imprès’

Com qualsevol canvi de paradigma, al començament hi ha cert desconcert, en aquesta ocasió, agreujat pel xoc que va generar l’inici de la pandèmia i l’estat d’alarma. Navarro reconeix que al principi “no se’ls havia acudit” la possibilitat de poder fabricar peces crítiques per al sector sanitari.

“Davant la irrupció de la covid-19, el que vam fer va ser posar a disposició de la societat totes les impressores 3D per produir productes que poden ser molt útils en aquests temps”, afirma Aintzane Arbide, directora de la 3D Factory Incubator.

De primer van imprimir els ‘bifurcadors’, que permeten connectar dos malalts a un mateix respirador. I aviat va venir el producte estrella: el respirador Leitat 1. El seu gran avantatge és que el van desenvolupar amb tecnologia que ja havien provat abans. Van arribar al prototip molt ràpidament perquè la tecnologia 3D ho facilita. I el resultat ha estat d’un èxit rotund. “Es tracta d’un respirador convencional, robust, semblant als que hi ha a les UCI, llevat d’un parell de prestacions”, diu Aintzane Arbide.

De moment se n’han fabricat 400. “Estan homologats com a assaig clínic en un temps rècord”, afirma el delegat de l’Estat al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. I explica que “si no haguéssim tingut la incubadora d’empreses, aquest producte no s’hauria fet”. 

En aquest temps de confinament, de la 3D Factory Incubator, també ha sorgit la mascareta de ‘snorkel’ adaptada per connectar-la a un respirador i les pantalles protectores, entre altres productes. “Ha estat molt dur. Hem treballat moltes hores. Teníem l’energia a flor de pell perquè sabíem que anàvem contra rellotge per salvar vides”, conclou Aintzane Arbide.