El dèficit a l’Ajuntament de Barcelona que generarà el coronavirus s’aproxima ja als 300 M €. El regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí, ha actualitzat la xifra durant el plenari municipal: “Ens acostem als 300 milions; ho tindrem difícil”. En un primer moment, el consistori va calcular una caiguda d’ingressos de 200 M € pel coronavirus, una xifra que ha pujat en les últimes setmanes. Els 300 M € de dèficit inclouen aquestes pèrdues i, a més, la despesa extra pel coronavirus i el dèficit en empreses municipals.

La fiscalitat ha marcat bona part del debat al plenari, en què la majoria de grups ha tornat a insistir en la rebaixa de taxes i impostos per afrontar la crisi del coronavirus. El govern municipal, però, ha rebutjat aquest escenari i ha alertat que la rebaixa de tributs té efectes en les inversions i serveis que dona l’Ajuntament. Ciutadans ha presentat una proposta per debatre la revisió de les ordenances fiscals vigents, però no ha prosperat per la pinça entre els dos socis de govern (BComú i PSC) i ERC. JxC s’ha abstingut.

ple telemàtic abril Ajuntament

Difícil unitat per revisar el pressupost

“Madrid ha rebaixat impostos i vostès segueixen ancorats en l’afany recaptatori”, ha denunciat Luz Guilarte (Cs), que ha demanat revisar l’IBI, la taxa de terrasses i la nova taxa de residus. El popular Josep Bou ha etzibat al govern: “a zero ingressos, zero impostos; preocupa que no entenguin la gravetat de la situació”. Des de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls ha admès que és un debat difícil perquè l’Ajuntament necessita ingressos, però ha instat el consistori a “posar-se al costat dels ciutadans i no de front”.

Junts per Catalunya, que es va abstenir en l’aprovació de les ordenances fiscals, ha dit que cal revisar-ne algunes, però no totes. “S’haurà de repensar la taxa de terrasses”, ha dit Elsa Artadi, que ha recriminat “l’augment desorbitat” de les quotes pel 2020. Des d’ERC, Jordi Castellana ha dit que el que cal repensar és l’ús de l’espai públic i ha apressat el govern a implantar la nova taxa per a grans operadors de comerç electrònic. “No sortirem de la crisi només baixant impostos sinó repensant les càrregues”, ha afirmat.

La regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha explicat que des de l’inici de la crisi pel coronavirus, el govern municipal ha apostat per prorrogar o suspendre tributs i una línia d’ajudes per a autònoms. La regidora s’ha mostrat disposada a parlar de la taxa de terrasses i altres tributs dins del grup de treball amb tota l’oposició per refer els comptes del 2020, que es reunirà aquest dijous. La fiscalitat, però, sembla ara per ara el principal escull d’un acord pressupostari que el govern municipal vol que sigui el més unànim possible.