L’Ajuntament de Barcelona rebaixarà la taxa de terrasses al voltant d’un 75 % i permetrà a bars i restaurants ampliar l’espai destinat a terrasses per garantir les distàncies i suplir la reducció d’aforament. La reducció de la taxa s’aplicarà quan acabi l’estat d’alarma i serà vigent fins al 31 de desembre. Pel que fa a l’ampliació de les terrasses, es farà reduint espai als cotxes, ja sigui en aparcaments o carrils de circulació.

“Per salvar llocs de treball i empreses cal prendre mesures excepcionals”, ha afirmat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha remarcat que l’Ajuntament posa més espai públic a disposició de l’activitat econòmica. Amb la rebaixa de la taxa de terrasses, que es revisarà el 2021, el consistori calcula que deixarà d’ingressar set milions d’euros.

terrasses

Més espai per a terrasses, menys per als cotxes

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que l’ampliació de les terrasses no es farà a canvi de reduir espai per als vianants, sinó als cotxes. “Hem de fer compatible que l’espai públic sigui segur i accessible”, ha dit. Segons Sanz, s’intentarà que la majoria d’establiments (75 %) puguin mantenir el número actual de taules. Es calcula que un 70 % tenen quatre taules o menys.

En els altres casos, es mirarà la manera de poder ampliar l’espai ocupant carrils de circulació o aparcaments, com es va fer als entorns de la Sagrada Família. Barcelona té uns 9.000 bars i restaurants, dels quals 6.500 tenen terrassa. Els establiments que no en tenen podran demanar la llicència per posar taules al carrer. L’Ajuntament ha promès “un tràmit àgil” per facilitar els canvis.

El gremi i l’oposició aplaudeixen la mesura

El Gremi de Restauració ha celebrat la iniciativa de l’Ajuntament. Consideren que la rebaixa de taxes i l’ampliació de l’espai per a les terrasses salvaran locals del tancament i suposaran una “injecció d’optimisme”. Un gremi que, durant els últims dies, ha mantingut contactes amb tots els grups municipals. Justament aquest dimecres, ERC ha fet pública una proposta que va traslladar al govern per reduir la taxa de terrasses i ampliar de forma temporal l’espai per a taules i cadires que va en la línia del que s’ha explicat. Des de JxC, Elsa Artadi celebra “la rectificació” del govern i Luz Guilarte (Cs) destaca que és “una mesura imprescindible” per recuperar un sector afectat per la crisi.