El líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha dit que no acceptaran que en el pressupost del 2020, que s’ha de refer per l’impacte del coronavirus en els ingressos municipals, hi hagi retallades. “No estem disposats a admetre que sent una ciutat solvent hàgim d’acceptar retallades; si cal endeutar-nos, fem-ho”, ha afirmat Maragall en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé.

El regidor republicà ha reconegut que després de tres mesos de confinament hi ha hagut obres que s’han alentit o aturat, però ha demanat no renunciar a res, sobretot les inversions en rehabilitació, habitatge, educació i cultura. Maragall ha recordat que l’Ajuntament té superàvits d’anys anteriors i capacitat d’endeutament. Per això, diu que no s’hauria d’estar parlant de què no es fa, sinó què s’hi afegeix: “Governar és arriscar, i l’Ajuntament no ho està fent”.

Ernest Maragall ha explicat que ERC està treballant “amb tota la passió” per aconseguir un acord i que espera que arribi abans de les vacances d’estiu. Sobre la possibilitat que pugui votar la modificació del pressupost al costat del PP o Manuel Valls, Maragall ha dit que no li importarà si tira endavant “el millor criteri de servei a la ciutat”.

Una educació amb la implicació de la cultura

Sobre el retorn a les aules pel curs escolar 2020-2021, Maragall ha celebrat el pla del Govern espanyol perquè les escoles obrin amb tots els alumnes de forma presencial. Ara bé, el republicà comparteix les “incerteses” de docents i famílies i demana mantenir un equilibri entre el dret a l’educació i la seguretat per evitar rebrots. Alhora, ha proposat que l’educació “surti de l’escola” amb una renovació del sistema que compti amb una major implicació de museus, centres cívics, biblioteques i centres d’art en la formació dels més petits.

Sobre el tancament de les plantes de Nissan, el regidor ha descartat que les declaracions de Janet Sanz contra la reactivació de la indústria automobilística en siguin responsables. “Em van semblar desafortunades, però això no m’autoritza a dir ximpleries“.També ha insistit en una nova ordenança per reconvertir hotels en residències i pisos turístics en habitatge social: “No podem esperar massa”.