Quan va esclatar la crisi del coronavirus i es va decretar el confinament, el sistema sanitari va tenir moltes dificultats per diagnosticar la covid-19 en pacients amb símptomes. El temps, la millora de l’evolució de la pandèmia i la ocupació més baixa dels hospitals ha permès millorar la capacitat de diagnòstic al conjunt de l’Estat. Durant la darrera setmana s’han detectat 52.863 casos amb simptomatologia sospitosa de coronavirus i d’aquests, a més del 90 % se’ls ha fet una prova PCR.

“Som capaços de detectar moltíssim més que abans“, ha destacat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Més, però també més ràpid, perquè passen dos o, com a molt, tres dies entre l’inici del primer símptoma i el diagnòstic. Això, ha dit Simón, facilita l’aïllament de les persones infectades.

Malgrat els milers de casos sospitosos, només s’han detectat 218 infectats per coronavirus que han tingut els primers símptomes en els darrers set dies. Això, ha dit Simón, mostra la “tendència descendent” que s’observa des de fa setmanes.

Avançar la vacunació de la grip?

Tot apunta que la vacuna no arribarà fins a finals d’aquest 2020 o fins i tot el 2021. Això vol dir que la covid-19 i la grip podrien conviure plegades durant part de la tardor i l’hivern vinents, fet que suposaria una dificultat a l’hora de diagnosticar si una persona amb símptomes té la covid-19 o la grip. “Ara mateix hi ha assajos i estudis per desenvolupar mètodes de diagnòstic que les diferenciïn”, ha explicat Simón.

El director del CCAES no descarta que la vacuna de la grip es comenci a posar abans que altres anys. Això “podria ajudar” mentre no millori encara més el diagnòstic, però alerta que això podria provocar que la vacuna no fos efectiva en la darrera etapa de l’epidèmia de la grip. En tot cas, Simón ha assegurat que s’està treballant per “estar preparats” si finalment aquesta és l’estratègia “més adient”.