El 2020 havia de ser un any d’inversions rècord a Barcelona, però no ho serà. L’impacte del coronavirus generarà a les finances de l’Ajuntament un dèficit de 310 M €, que el govern municipal vol compensar amb l’ajornament d’obres que encara no estan aprovades (90 M €) o posant el fre en les inversions que ja estaven en marxa (65 M €). A banda, el consistori reitera la petició a l’Estat perquè deixi gastar els superàvits d’anys anteriors (160 M €).

“L’ajornament d’inversions al 2021 ens permet tenir múscul per al rescat de l’economia el 2020”, ha afirmat el regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí. De fet, amb les mesures d’estalvi que planteja (arriben en total als 400 M €), el govern preveu compensar de llarg els 310 M € de dèficit i disposar encara de 90 M € per un fons específic per a l’emergència social i la reactivació econòmica de la ciutat.

Tot plegat es discutirà amb els grups de l’oposició per arribar a un acord que permeti modificar els comptes del 2020 abans de l’estiu. Per això, Martí no ha volgut detallar quines inversions quedaran afectades en espera de la negociació que hi hagi amb els grups. Precisament, aquest divendres, en un article a ‘La Vanguardia’, Ernest Maragall (ERC) ha demanat no retallar inversions per contribuir a la recuperació econòmica.

Caiguda d’ingressos per taxes i impostos

L’Àrea d’Economia calcula una caiguda d’ingressos de 243 M € respecte les previsions del pressupost del 2020. El consistori preveu 39 M € menys de transferències de l’Estat perquè creu que no hi haurà comptes a Madrid. Bona part de la davallada d’ingressos, però, ve de la recaptació d’impostos i taxes municipals:

  • -69,7 M € per les plusvàlues i l’impost d’obres
  • -66,8 M € per les àrees verda i blava, la taxa de terrasses o la taxa turística
  • -23,9 M € per menor activitat inspectora i executiva
  • -20,7 M € per infraccions de trànsit
  • -15,2 M € en la taxa de clavegueram, la de residus o l’impost de vehicles
  • -4,7 M € per taxes i bonificacions per a l’activitat econòmica
  • -3 M € per altres efectes de la disminució de l’activitat

A aquesta davallada d’ingressos prevista, cal sumar-hi 67,6 M € més en noves despeses fruit de la crisi del coronavirus, el dèficit d’empreses municipals com B:SM i d’altres ens com l’ATM, així com de serveis concessionats. Tot plegat eleva el dèficit de l’Ajuntament el 2020 en els 310 M €.

Collboni: “Volem evitar retallades”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha dit que la proposta que han presentat als grups preveu equilibrar els comptes per evitar retallades. A banda dels diners que es vol aconseguir amb l’ajornament d’obres (155 M €) i podent gastar els superàvits anteriors (160 M €), l’Ajuntament preveu recórrer al fons de contingència (60 M €) i estima un estalvi de 25 M € en despesa corrent. Tot això suma els 400 M € d’estalvi per compensar el dèficit.