La tardor és temps de bolets, un aliment molt arrelat a la nostra cultura gastronòmica que té un valor nutricional que ens permet reduir el colesterol i millorar les defenses. Si ets dels que t’agrada cuinar rovellons, camagrocs o ceps després d’anar a buscar bolets i omplir-ne el cistell, et proposem cinc receptes amb bolets del tot saludables. Els bolets són una bona font d’aigua, vitamines i minerals i antioxidants, amb una proporció baixa de sucres, proteïna i poques calories. Tenen una quantitat important d’hidrats de carboni i fibra que millora la flora intestinal.
Tria la recepta que més t’agradi i cuina rovellos, ceps, camagrocs, rossinyols, llenegues, trompetes de la mort, fredolics… o qualsevol tipus de bolet sempre que sigui comestible (aprèn a identificar quins són els bolets tòxics que pots trobar a Catalunya). Són receptes fàcils de fer, però que poden deixar bocabadats a tots els seus convidats! Què aprofiti!
Plats fàcils amb bolets
- Arròs amb bolets
- Fricandó amb bolets i verdures
- Torrada amb bolets
- Frittata de bolets
- Paté de bolets
- Cruixent de verdures, foie i bolets
Arròs amb bolets
Posem un raig d’oli d’all i julivert en una paella gran. Hi fiquem les verdures a foc mitjà i les remenem perquè quedin ben impregnades. Afegim els bolets i l’arròs i ho remenem per barrejar bé els gustos. Per acabar, hi afegim un raig de salsa de soja. Un plat sa i equilibrat per a tots els gustos!
Ingredients
- 300 g d’arròs integral bullit
- 100 g de mongetes tendres escaldades
- 100 g de pastanaga escaldada
- 100 g de bolets saltats
- salsa de soja
- oli d’all i julivert
Fricandó amb bolets i verdures
Enfarinem les pastanagues i les fregim amb oli d’oliva. Les reservem i escaldem la resta de verdures. Hi posem el sofregit de ceba i tomàquet i fem una picada amb les ametlles, la torrada, l’all escalivat i el vi blanc. Barregem la picada amb la ceba i el tomàquet i hi afegim les pastanagues. Ho cobrim amb el brou de verdures i fem el guisat, fins que quedi una textura de salsa. Finalment hi posem els bolets i les verdures escaldades. El plat perfecte per aprofitar tots els aliments de la nevera.
Ingredients
- verdures velles: bròcoli, coliflor, mongetes i pastanagues
- farina
- ametlles
- una torrada
- vi blanc
- 1 gra d’all escalivat
- brou de verdures
- sofregit de ceba i tomàquet
- bolets saltats
- oli d’oliva
- sal
Torrada amb bolets
Posem a la paella l’all sencer i el bitxo per agafar el gust durant uns minuts i tirem els bolets variats, salpebrem i els fem a foc lent fins que treguin l’aigua. Traiem el bitxo i col·loquem els bolets en una torrada de pa de pagès i li posem un troç generós de brie. Uns minuts al forn perquè el formatge es fongui i llest per a menjar !
Ingredients
- bolets variats
- formatge tou
- all
- bitxo
- pa integral
- oli
- sal
- pebre
Frittata de bolets
Sofregim la ceba filatejada, l’all tallat i el bitxo, i tirem els bolets variats amb una mica de romaní. Batem uns ous i els posem a la paella amb els bolets com un remenat. Posem tacs de provolone a la paella i ho retirem de seguida per coure al forn durant 5 minuts a 180 graus. El resultat no us decebrerà!
Ingredients
- bolets variats
- ceba
- all
- bitxo
- provolone
- ous
- romaní
- oli d’oliva verge extra
- sal
Paté de bolets
Triturem els xampinyons i la ceba fins que quedi tot ben fi. Hi posem pa rallat en petites quantitats, mentre ho remenem bé, fins que aconseguim la textura desitjada. Ho reservem a la nevera i ho servim ben fred. Si t’han sobrat bolets , cap problema, t’expliquem com conservar-los per tot l’any.
Ingredients
- ceba sofregida
- oli d’all i julivert
- 500 g de xampinyons saltats
- 150 g de pa ratllat
- oli
- sal
- pebre
Cruixent de verdures, foie i bolets
Barregem les verdures i els bolets. Farcim amb la barreja una fulla de brick i hi posem un bocí de semicuit. Ho tanquem i ho coem al forn a 180º durant 20 minuts. Mentrestant, preparem la salsa. Coem la ceba amb l’all, el julivert i el vi blanc. Hi afegim la nata i ho reduïm una mica. Després hi afegim els pebrots del piquillo i ho triturem.
Servim una base de la salsa de pebrots i ho posem a sobre el caneló de brick. Per últim, hi afegim una mica de tomàquet en oli ben colat.
Ingredients
- 4 làmines de pasta brick
- espàrrecs escaldats
- pastanaga escaldada
- mongeta tendra escaldada
- bolets saltats
- una terrina de semicuit d’ànec
- ceba sofregida
- oli d’all i julivert
- sal
- pebre
Per la salsa de pebrot
- 4 pebrots del piquillo
- un rajolí de vi blanc
- ceba sofregida
- oli d’all i julivert
- 100 ml de nata líquida
- una mica de sal
- tomàquet en oli essencial
Bolets de temporada
Trompeta de la mort
És original d’Àsia, no conté gluten i la seva temporada va de l’estiu a la tardor. És un bolet negre amb forma de trompeta molt ric en magnesi i el seu hàbitat són els boscos mixtos.
El Rossinyol
És un dels bolets més dolços que coneixem i molt apreciat a la cuina catalana. S’identifica per la seva forma de copa i els seu color groc. Brota durant els estius plujosos i la tardor i es fàcil de trobar al costat de pinedes, alzines, sureres o roures.