receptes moniatos castanyada

Coincidint amb la Castanyada 2020 (i també la celebració del Halloween), us expliquem com coure moniatos a casa, un dels productes de temporada de tardor: moniatos al forn, moniatos al microones o bé moniatos bullits. Més avall també et proposem receptes amb aquest fruit de tardor tan utilitzat per cuinar tants plats!

El moniato és un aliment amb moltes propietats nutritives i una font de vitamina A i E , bones per als ulls i la pell. Volem destacar que podem gaudir d’aquest tubercle, que té molts més nutrients que la patata, tota la tardor i fins a principis d’hivern.

Opcions per cuinar moniatos

Consells per les receptes de moniatos

  • Triar els moniatos d’aspecte ferm
  • Guardar-los a casa en un lloc fosc i ventilat
  • No posar-los crus a la nevera
  • Si els volem tapar que sigui amb roba
  • La varietat ataronjada és al més rica en vitamines

Moniatos al forn

Escollirem una mida mitjana petita, perquè en el moment de cuinar-los queden més saborosos, dolços i es fan abans. El moniato s’ha de cuinar bé, perquè si no és indigest. No cal fer cap tall com en el cas de les castanyes i per saber si està cuit, l’hem de trobar tou  amb una punció feta amb un pal de broqueta.

Recepta

  • Escollim moniatos de mida mitjana
  • Podem posar sal i pebre
  • Escalfem el forn durant 10 minuts a 200 ºC
  • Posem l’opció d’escalfar a dalt i a baix
  • Quan el forn està calent, col·loquem els moniatos en el sentit de les reixes
  • Posem un paper  vegetal a sota per no embrutar si regalima
  • Coem els moniatos durant uns 40 minuts
  • Comprovem amb una punció que estan fets

Moniatos al microones

Si volem fer-los d’una manera ràpida, podem tallar els moniatos en trossos gruixuts i posar sal i pebre. Es poden col·locar en un recipient de silicona per a microones  amb una tapa adequada, i a una potència màxima durant 5 minutos si son petits, i entre 8-10 minuts sin son grans.

moniato 6

Cal vigilar-los mentre es couen durant uns 10 minuts en un microones de 800 wats. El temps de cocció dependrà de la potència de cada microones. És important tenir precaució quan traiem el recipient perquè el vapor està concentrat.

  • Tallem els moniato a trossos
  • Els deixem  coure durant entre 5 i 8  minuts depenent del tamany
  • Cal deixar-los refredar per pelar-los amb facilitat

Moniatos fregits

En aquest cas el millor és triar un moniato gran que netejarem i tallarem en talls com xips o bé com les patates fregides tradicionals, però més fines. Això al vostre gust!

  • Passarem per aigua el moniato
  • El pelem en talls finets que facilitaran la cocció
  • Escalfem la paella amb l’oli ben calent
  • El moniato estarà ben fregit quan veiem que queda ben doradet
  • Posem moniato en un plat amb paper secant
  • Li posem un polsim de sal.

Moniatos bullits

Si preferim el moniato per fer cremes fredes o calentes la millor opció és bullir-los. Els deixem coure durant uns 20 minuts d’ebullició i quan quan quedin un parell o tres de minuts abans que acabin de bullir, es pot afegir un polsim d’espècies al vostre gust. Precisament és en aquesta part de la cocció final quan agafen el sabor.

Recepta

  • Els netegem bé
  • Els posem a  coure durant 20 minuts
  • Els deixem refredar per pelar-los

Receptes amb moniatos

Crema de moniato i pera

Els moniato es comença a recollir a finals d’estiu i com la patata aguanta molt, potser per això, cada cop més, se’n consumeix tot l’any. Una manera és amb aquesta crema que tant es pot menjar calenta com freda i refrescant.

Ingredients:

  • 1 moniato gran
  •  2 peres
  •  1 ceba
  •  sal
  •  pebre
  • oli d’oliva

Nyoquis de moniato

Una recepta que us sorprendrà si no heu fet mai nyoquis. Per donar-los forma, sembla una mica complicat, però una vegada li agafes el truc, posant-te’ls a la mà i arrodonint-los amb la forquilla, és fàcil.

Ingredients:

  • 500 g de moniato cuit
  • 200 g de farina
  • 1 rovell d’ou
  •  bolets
  •  ruca
  • oli d’oliva
  • sal
  • pebre