aperitius i entrants freds

A l’estiu venen de gust plats refrescants i fàcils de fer. Et proposem diverses receptes d’aperitius i entrants freds senzills i saludables per cuinar a casa en poc temps. T’expliquem en vídeos d’un minut com preparar-los pas a pas i et fem la llista d’ingredients que necessites en cada cas. Hi trobaràs propostes ben variades, de cuina catalana i d’altres punts de la mediterrània: gaspatxo de cireres, esqueixada de bacallà, ajoblanco de meló, empedrat, babaganuix, tabulé, tzatziki i coca de trempó.

Gaspatxo de cireres

Dificultat: baixa – temps: 15 minuts

Ingredients:

  • 750 g de tomàquet pera
  • 300 g de cireres
  • un trosset de pebrot verd
  • mitja ceba petita
  • la molla de dues llesques de pa de pagès
  • vinagre de xerès
  • pebre
  • sal
  • oli d’oliva
  • aigua freda

Preparació:

Tallem el tomàquet i les cireres a trossets i ho col·loquem tot en un processador d’aliments. Fem el mateix amb el pebrot verd, la ceba i el pa. Afegim sal, pebre, un rajolí d’oli d’oliva i vinagre de xerès. Perquè ens quedi una textura líquida, posarem aigua freda al processador i ho triturarem tot. Abans de servir, passa-ho per un colador per eliminar possibles grumolls.

Ajoblanco de meló

Dificultat: baixa – temps: 10 minuts

Ingredients:

  • 500 g de meló
  • 150 g d’ametlla crua
  • 1 all
  • una llesca de pa de pagès
  • aigua
  • vinagre de xerès
  • oli d’oliva
  • sal
  • pebre

Preparació:

Trossegem el meló i el posem al processador d’aliments. Incorporem l’ametlla crua, els trossos de pa, l’all cru, la sal, el pebre i un rajolí d’oli. Ho triturarem tot amb mig got d’aigua mineral i ho reservarem a la nevera per servir-ho molt fred.

Tzatziki grec

Dificultat: baixa – temps: 10 minuts

Ingredients:

  • 2 iogurts grecs
  • 1 cogombre
  • 1 cullerada d’oli d’oliva
  • 2 cullerades de menta fresca
  • 1 all picat
  • llimona
  • sal
  • pebre

Preparació:

Esqueixem el cogombre, hi afegim un polsim de sal i el deixem escórrer en un colador. Per una altra banda, barregem el iogurt grec, un all picat, unes fulles de menta fresca, el suc de mitja llimona, oli d’oliva, sal i pebre. Per últim, incorporem el cogombre a la barreja i ho guardem a la nevera dues hores abans de servir.

Puré d’albergínia: Babaganuix – Mutabal

Dificultat: baixa – temps de cocció: 45 minuts – temps d’elaboració: 10 minuts

Ingredients:

  • 2 albergínies
  • 1 cullerada de tahina
  • 1 llimona
  • 1 all
  • comí
  • oli d’oliva
  • sal
  • pebre vermell de La Vera
  • sèsam

Preparació:

Coem les albergínies al forn a 180 ºC durant 45 minuts. Les trossegem i li afegim un all picat, una cullerada petita de tahina i una de comí. Barregem per integrar tots els elements i li posem el suc de mitja llimona, un rajolí d’oli i sal. Per decorar el plat, podem tirar un polsim de pebre vermell i llavors de sèsam.

Tabulé

Dificultat: baixa – temps: 30 minuts

Ingredients:

  • búrgul cuit
  • 1 ceba tendra
  • julivert fresc
  • menta
  • 4 tomàquets pera
  • cogombre
  • llimona
  • sal
  • pebre
  • oli d’oliva

Esqueixada de bacallà

Dificultat: baixa – temps: 10 minuts

Ingredients:

  • bacallà esqueixat remullat
  • 3 o 4 tomàquets
  • 1/2 ceba petita
  • olives negres
  • oli d’oliva verge
  • un raig de vinagre
  • pebre negre

Preparació:

Col·loquem el bacallà esqueixat remullat amb el tomàquet ratllat i la ceba trossejada en daus en un plat. Afegim el vinagre, l’oli d’oliva verge, la sal i el pebre i ho barregem tot fins integrar tots els elements. Finalment, decorem el plat amb les olives negres.

Empedrat

Dificultat: baixa – temps: 10 minuts

Ingredients:

  • mongetes
  • bacallà remullat
  • 2 tomàquets
  • ceba tendra
  • olives negres
  • ou dur
  • pebre
  • sal
  • oli d’oliva
  • vinagre de vi

Preparació:

Trossegem el tomàquet i la ceba en daus petits. En un bol, ho afegim a les mongetes, juntament amb el bacallà remullat i l’ou dur. Per últim, col·loquem les olives i salpebrem al gust. Amb un rajolí d’oli d’oliva i vinagre, tindrem el plat llest.

Coca de trempó

Dificultat: baixa – temps: 70 minuts

Ingredients:

Per a la massa:

  • 175 g de farina integral
  • 75 g de farina de xeixa
  • 125 ml de cervesa
  • 60 ml d’oli d’oliva verge extra
  • sal

Per al farcit:

  • pebrot verd
  • tomàquet
  • ceba
  • sal
  • oli d’oliva

Altres receptes que et poden interessar…