A l’estiu venen de gust plats refrescants i fàcils de fer. Et proposem diverses receptes d’aperitius i entrants freds senzills i saludables per cuinar a casa en poc temps. T’expliquem en vídeos d’un minut com preparar-los pas a pas i et fem la llista d’ingredients que necessites en cada cas. Hi trobaràs propostes ben variades, de cuina catalana i d’altres punts de la mediterrània: gaspatxo de cireres, esqueixada de bacallà, ajoblanco de meló, empedrat, babaganuix, tabulé, tzatziki i coca de trempó.
1 Gaspatxo de cireres
Dificultat: baixa – temps: 15 minuts
Ingredients:
- 750 g de tomàquet pera
- 300 g de cireres
- un trosset de pebrot verd
- mitja ceba petita
- la molla de dues llesques de pa de pagès
- vinagre de xerès
- pebre
- sal
- oli d’oliva
- aigua freda
Preparació:
Tallem el tomàquet i les cireres a trossets i ho col·loquem tot en un processador d’aliments. Fem el mateix amb el pebrot verd, la ceba i el pa. Afegim sal, pebre, un rajolí d’oli d’oliva i vinagre de xerès. Perquè ens quedi una textura líquida, posarem aigua freda al processador i ho triturarem tot. Abans de servir, passa-ho per un colador per eliminar possibles grumolls.
2 Ajoblanco de meló
Dificultat: baixa – temps: 10 minuts
Ingredients:
- 500 g de meló
- 150 g d’ametlla crua
- 1 all
- una llesca de pa de pagès
- aigua
- vinagre de xerès
- oli d’oliva
- sal
- pebre
Preparació:
Trossegem el meló i el posem al processador d’aliments. Incorporem l’ametlla crua, els trossos de pa, l’all cru, la sal, el pebre i un rajolí d’oli. Ho triturarem tot amb mig got d’aigua mineral i ho reservarem a la nevera per servir-ho molt fred.
3 Tzatziki grec
Dificultat: baixa – temps: 10 minuts
Ingredients:
- 2 iogurts grecs
- 1 cogombre
- 1 cullerada d’oli d’oliva
- 2 cullerades de menta fresca
- 1 all picat
- llimona
- sal
- pebre
Preparació:
Esqueixem el cogombre, hi afegim un polsim de sal i el deixem escórrer en un colador. Per una altra banda, barregem el iogurt grec, un all picat, unes fulles de menta fresca, el suc de mitja llimona, oli d’oliva, sal i pebre. Per últim, incorporem el cogombre a la barreja i ho guardem a la nevera dues hores abans de servir.
4 Puré d’albergínia: Babaganuix – Mutabal
Dificultat: baixa – temps de cocció: 45 minuts – temps d’elaboració: 10 minuts
Ingredients:
- 2 albergínies
- 1 cullerada de tahina
- 1 llimona
- 1 all
- comí
- oli d’oliva
- sal
- pebre vermell de La Vera
- sèsam
Preparació:
Coem les albergínies al forn a 180 ºC durant 45 minuts. Les trossegem i li afegim un all picat, una cullerada petita de tahina i una de comí. Barregem per integrar tots els elements i li posem el suc de mitja llimona, un rajolí d’oli i sal. Per decorar el plat, podem tirar un polsim de pebre vermell i llavors de sèsam.
5 Tabulé
Dificultat: baixa – temps: 30 minuts
Ingredients:
- búrgul cuit
- 1 ceba tendra
- julivert fresc
- menta
- 4 tomàquets pera
- cogombre
- llimona
- sal
- pebre
- oli d’oliva
6 Esqueixada de bacallà
Dificultat: baixa – temps: 10 minuts
Ingredients:
- bacallà esqueixat remullat
- 3 o 4 tomàquets
- 1/2 ceba petita
- olives negres
- oli d’oliva verge
- un raig de vinagre
- pebre negre
Preparació:
Col·loquem el bacallà esqueixat remullat amb el tomàquet ratllat i la ceba trossejada en daus en un plat. Afegim el vinagre, l’oli d’oliva verge, la sal i el pebre i ho barregem tot fins integrar tots els elements. Finalment, decorem el plat amb les olives negres.
7 Empedrat
Dificultat: baixa – temps: 10 minuts
Ingredients:
- mongetes
- bacallà remullat
- 2 tomàquets
- ceba tendra
- olives negres
- ou dur
- pebre
- sal
- oli d’oliva
- vinagre de vi
Preparació:
Trossegem el tomàquet i la ceba en daus petits. En un bol, ho afegim a les mongetes, juntament amb el bacallà remullat i l’ou dur. Per últim, col·loquem les olives i salpebrem al gust. Amb un rajolí d’oli d’oliva i vinagre, tindrem el plat llest.
8 Coca de trempó
Dificultat: baixa – temps: 70 minuts
Ingredients:
Per a la massa:
- 175 g de farina integral
- 75 g de farina de xeixa
- 125 ml de cervesa
- 60 ml d’oli d’oliva verge extra
- sal
Per al farcit:
- pebrot verd
- tomàquet
- ceba
- sal
- oli d’oliva