Els panellets són una tradició culinària de la castanyada. Tot i que els forns i pastisseries en venen, també hi ha qui opta per fer-los a casa. Per saber exactament com es fan i veure el procés hem visitat el Forn Mistral.

Fer el massapà

El primer pas és l’elaboració del massapà, que si es fa casolà des del principi pot trigar hores. Els ingredients principals per elaborar-lo són les ametlles i el sucre. Normalment, si es fan a casa, s’acostumen a fer una seixantena de panellets. Prenem aquesta quantitat com a referència. Així doncs, les mesures són:

– 500 g d’ametlla en pols
500 g de sucre de llustre (millor si trobeu el sucre en pols sense midó).

1 clara d’ou + un rajolí petit d’aigua 

Les quantitats poden variar en funció del gust. Si es prefereixen els panellets menys dolços caldrà disminuir la quantitat de sucre i augmentar-ne la d’ametlla. Si la preferència és que siguin molt dolços, s’haurà de fer el contrari. Cal fer un massapà per a cada sabor que es vulgui tastar.

Donar forma al panellet

Un cop llest el massapà, la feina més feixuga ja està feta. Aleshores, comença l’elaboració del panellet pròpiament dit. Per fer-ho es comença agafant una porció de la massa i fent-ne un cilindre amb les mans. Es talla el cilindre en trossos petits, i d’aquests se’n fan boles. Un cop fetes es dona la forma del panellet que s’està elaborant.

 

Decorar el panellet i coure’l

Finalment s’hi afegeix la decoració pertinent a sobre i es posen en safates per coure els panellets al forn durant 10 minuts a uns 230 graus.