Els panellets són una recepta catalana que ja és tota una tradició quan arriba la castanyada. Menjar panellets de pinyons, d’ametlles, de coco, de cafè i, fins i tot, de maduixa, taronja o xocolata, durant la nit del 31 d’octubre ja és una cita marcada al calendari de la gastronomia de tardor. Tot i que els forns i pastisseries venen tot tipus de panellets, també hi ha qui opta per fer-los a casa i amb els més petits.

És una bona oportunitat per acostar-los la cuina i gaudir en família a través d’una recepta de panellets per fer amb nens de forma fàcil. Per saber exactament com es fan aquests dolços que acompanyen castanyes i moniatos a taula, hem visitat el Forn Mistral de Barcelona. Ens donen algunes pistes de com fer panellets casolans sense complicar-nos l’existència.

Recepta de massapà per fer panellets

El primer pas és l’elaboració del massapà, que si es fa casolà des del principi pot trigar hores. Els ingredients principals per a la recepta dels panellets són les ametlles i el sucre. Normalment, si es fan a casa, s’acostumen a fer una seixantena de panellets. Prenem aquesta quantitat com a referència. Així doncs, les mesures són:

  • 500 g d’ametlla en pols
  • 500 g de sucre de llustre (millor si trobeu el sucre en pols sense midó).
  • 1 clara d’ou + un rajolí petit d’aigua

Les quantitats poden variar en funció del gust. Si es prefereixen els panellets menys dolços caldrà disminuir la quantitat de sucre i augmentar-ne la d’ametlla. Si la preferència és que siguin molt dolços, s’haurà de fer el contrari. Cal fer un massapà per a cada gust que es vulgui tastar.

Elaborar el panellet i donar-hi forma

Un cop llest el massapà, la feina més feixuga ja està feta. Aleshores, comença l’elaboració del panellet pròpiament dita. Per fer-ho es comença agafant una porció de la massa i fent-ne un cilindre amb les mans. Es talla el cilindre en trossos petits dels quals es fan boles. Un cop fetes els donem la forma del panellet que s’està elaborant.

Pinyols, ametlles o coco per decorar el panellet

Finalment, s’hi afegeixen els ingredients per acabar d’elaborar el panellet. Es pot arrebossar el panellet amb pinyons, ametlla, coco, xocolata o sucre. També pots decorar-lo com vulguis i col·locar-lo en safates.

Coure els panellets al forn

L’últim pas és coure els panellets al forn durant 10 minuts a uns 230 graus. Caldrà estar pendent de la cocció, ja que segons un forn o un altre i la mida dels panellets, es couran abans o, en canvi, necessitaran uns minuts més dins el forn.