Coincidint amb la Castanyada (i també la celebració del Halloween), us descobrim com coure castanyes a casa, un dels productes més consumits durant aquests dies de tardor de múltiples maneres: castanyes al forn, castanyes al microones o bé castanyes bullides. Aquí també trobaràs un recull de receptes amb castanyes. Treu-li tot el suc a la cuina a aquest fruit sec tan utilitzat per preparar els teus millors plats de tardor!
Abans de començar, un consell important: que les castanyes siguin de llocs on hi hagi molta humitat, com el Montseny o Galícia.
Opcions per coure castanyes
Castanyes al forn
Cal fer un tall a les castanyes i deixar-les com a mínim dues hores en remull. El més recomanable és deixar-les tota la nit a l’aigua, perquè s’hidraten i després són més fàcils de pair. Si es fan directament a les paelles foradades queden més seques. Llavors les posem al forn i, un cop cuites, cal que posem un drap per mantenir-les calentes.
Preparació
- Deixem les castanyes 2 hores en remull
- Escalfem el forn durant 10 minuts a 200 ºC
- Mentre s’escalfa, fem un tall en la pela de les castanyes sense arribar a partir-les
- Quan el forn està calent, col·loquem les castanyes a la safata del forn situada a mitja altura
- Coem les castanyes 10 minuts i els donem la volta. Deixem que es facin 10 minuts més i ja les podem retirar del forn
- Les tapem amb un drap per mantenir-les calentes
Castanyes al microones
Farem un tall profund amb un ganivet de serra a la panxa de les castanyes, i les col·loquem en un recipient de silicona per a microones, que tingui tapa per mantenir el vapor a dins.
Cal vigilar-les mentre es couen durant uns dos o tres minuts en un microones de 800 wats. El temps de cocció dependrà de la potència de cada microones. És important tenir precaució quan traiem el recipient perquè el vapor està concentrat.
- Fem un tall a les castanyes
- Les deixem coure durant 2 minuts
- Les deixem refredar per pelar-les amb facilitat
Castanyes bullides
Per la recepta de les castanyes bullides no cal deixar-les en remull prèviament. Es fa un tall com sempre, i es poden posar a bullir just. Quan quedin un parell o tres de minuts abans que acabin de bullir, es pot afegir un polsim de comí i un raig d’anís. Precisament és en aquesta part de la cocció final quan agafen el sabor.
Preparació
- Fem un tall a les castanyes
- Les posem a coure durant 20 minuts
- Les deixem refredar per pelar-les
Receptes amb castanyes i moniatos
Crema de Castanyes
Una recepta saludable amb aquest ingredient de la tardor, una crema de castanyes. T’expliquem pas per pas com cuinar-la. Més avall trobaràs tots els ingredients i les mesures.
Ingredients
- 300 g de castanyes torrades
- 1 porro
- un rajolí de garnatxa
- 1 litre de brou de verdures
- fredolics
- oli
- sal
- pebre
Crema de moniato i pera
Els moniato es comença a recollir a finals d’estiu i com la patata aguanta molt, potser per això, cada cop més, se’n consumeix tot l’any. Una manera és amb aquesta crema que tant es pot menjar calenta com freda i refrescant.
Ingredients:
- 1 moniato gran
- 2 peres
- 1 ceba
- sal
- pebre
- oli d’oliva
Nyoquis de moniato
Una recepta que us sorprendrà si no heu fet mai nyoquis. Per donar-los forma, sembla una mica complicat, però una vegada li agafes el truc, posant-te’ls a la mà i arrodonint-los amb la forquilla, és fàcil.
Ingredients:
- 500 g de moniato cuit
- 200 g de farina
- 1 rovell d’ou
- bolets
- ruca
- oli d’oliva
- sal
- pebre