bolets 2020

A punt per a la temporada de bolets 2020? L’inici de la tardor astronòmica, el 22 de setembre, acostuma a ser, per a molts, sinònim de bolets. La temporada de bolets de l’any passat no va ser gaire bona, però la previsió per la temporada de bolets 2020-21 podria ser una mica millor en alguns indrets. Si no saps on trobar bolets aquesta setmana i tens pensat anar-ne a buscar, t’expliquem els millors llocs per anar-ne a collir a prop de Barcelona.

Previsió de la temporada de bolets 2020

Els canvis meteorològics propis de la tardor estan directament relacionats amb la florida de bolets. L’estiu càlid , però plujós ha propiciat un inici de temporada millor que el de la temporada passada, encara que no tant com el 2018.

Els darrers dies estan sent càlids, però a nivell meteorològic es preveu pluja, prèvia al  cap de setmana de la Mercè, i posterior entrada de vent i fred. No serà una gran combinació de factors per a grans florides, almenys a curt termini. Si se’n troben alguns seran, sobretot, rovellons i surenys. Potser també algun ou de reig.

Primers bolets, al setembre

  • Rovellons

El rovelló és el bolet més buscat. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà són alguns dels més propers on se’n poden trobar, generalment a partir dels 1.000 metres d’altura, encara que a mesura que arribi el fred més intens la cota baixarà i també se’n trobaran en cotes molt més baixes de les Gavarres, el Montseny, les Guilleries, Collsacabra, el Baix Moianès, l’Alt Maresme o Collserola. Zones una mica més llunyanes, com el Montsec o les muntanyes de Prades, també són bones productores de rovellons.

rovellons

  • Ous de reig, camagrocs i surenys

Els ous de reig i els surenys són bolets que es troben en boscos assolellats de sureres, roures, alzines i castanyers, entre els 300 i els 1.100 metres d’altura. Les zones més fructíferes d’aquestes espècies són la cara sud de les Gavarres, el massís de Cadiretes, la cara sud del Montseny, el nord del Maresme, les muntanyes de Prades, el Montsec o el port de Comiols. El camagroc també es troba en aquestes zones, però als vessants més obacs i en cotes una mica més altes, entre els 850 i els 1.700 metres. En aquest cas, haurem de buscar en boscos de pi roig, avets i faigs.

  • Trompetes de la mort i carlets

Zones fructíferes de trompetes de la mort són localitats amb sòls amb PH àcid del nord de la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, el Penedès i el Tarragonès. Als Pirineus, en canvi, no en creixen. Sempre són en vessants ombrívols i humits d’alzinars, rouredes, fagedes o castanyers; mai entorn de pinedes.

Altres llocs idonis on trobar trompetes de la mort són les Alberes, les Gavarres, el Montnegre i el Corredor, Collserola, el Montseny i les Guilleries. Tota la zona propera al pantà de Sau també és un bon indret on buscar-ne.

Els carlets són uns altres bolets que també podem trobar en alzinars, rouredes i fagedes, per exemple del Moianès. Creixen en grans clapes que reben el nom d’escarleteres.

  • Fredolics i llengües de bou

Ara no és bon moment per trobar alguns fredolics i llengües de bou, ja que la temperatura encara és massa alta per facilitar-ne les florides.

  • Bolets verinosos

A Catalunya hi ha 50 espècies de bolets, de les quals set són mortals.

Els principals bolets verinosos:

  • La farinera borda (Amanita phalloides”), que s’acostuma a trobar al bosc

  • La Lepiota brunneoincarnata”, fàcil de veure en parcs urbans

  •  La Galerina marginata”