Cistells plens de bolets
Cistells plens al Berguedà

La temporada de bolets 2018 ja fa setmanes que ha començat, però si encara no has anat a buscar-ne i cerques bolets prop de Barcelona t’expliquem on en pots trobar.

On trobar bolets ara durant el 2018?

Els canvis meteorològics propis de la tardor estan directament relacionats amb la florida de bolets. L’ambient anticiclònic del pont de Tots Sants ha comportat un clar contrast tèrmic entre el dia i la nit, sobretot a muntanya. A més, el pronòstic meteorològic anuncia més pluges, vent i nevades al Pirineu. Tot plegat ens fa pensar en una davallada de la cota on creixeran bolets, així com en collites poc abundants. Malgrat això, encara es poden trobar rovellons, ous de reig, surenys, camagrocs, trompetes de la mort i alguns carlets.

Rovellons

El rovelló és el bolet més buscat. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà són alguns dels més propers on se’n poden trobar, generalment a partir de 1.000 metres d’altura, encara que a mesura que arribi el fred més intens la cota baixarà i també se’n trobaran a cotes molt més baixes de les Gavarres, el Montseny, les Guilleries, Collsacabra, el Baix Moianès, l’Alt Maresme o Collserola. Zones una mica més llunyanes, com el Mont-sec o les muntanyes de Prades, també són bones productores de rovellons.

rovellons

Ous de reig, camagrocs i surenys: es manté la florida

Els ous de reig i els surenys són bolets que es troben en boscos assolellats de sureres, roures, alzines i castanyers, entre els 300 i els 1.100 metres d’altura. Les zones més fructíferes d’aquestes espècies són la cara sud de les Gavarres, el massís de Cadiretes, la cara sud del Montseny, el nord del Maresme, les muntanyes de Prades, el Mont-sec o el port de Comiols. El camagroc també es troba en aquestes zones, però als vessants més obacs i en cotes una mica més altes, entre els 850 i els 1.700 metres. En aquest cas, haurem de buscar en boscos de pi roig, avets i faigs.

Trompetes de la mort i carlets: comencen a florir

Zones fructíferes de trompetes de la mort són localitats amb sòls amb PH àcid del nord de la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, el Penedès i el Tarragonès. Als Pirineus, en canvi, no en creixen. Sempre són en vessants ombrívols i humits d’alzinars, rouredes, fagedes o castanyers; mai entorn de pinedes.

Les pluges previstes al Camp de Tarragona, el Parc Natural dels Ports i les muntanyes de Prades són un punt a favor per a noves florides de bolets, però el vent fort que bufarà no ho serà. En resum doncs, esperem florides poc importants de bolets i els llocs més idonis on trobar trompetes de la mort són les Alberes, les Gavarres, el Montnegre i el Corredor, Collserola, el Montseny i les Guilleries.

Tota la zona propera al pantà de Sau és un bon indret on buscar-ne i on, a més, aquests dies també s’hi pot apreciar l’embassament molt ple com a resultat les pluges de les darreres setmanes. Els carlets són uns altres bolets que aquests dies han començat a florir. Els podrem trobar en alzinars, rouredes i fagedes, per exemple del Moianès. Creixen en grans clapes que reben el nom d’escarleteres.

Fredolics i llengües de bou, quan faci més fred

A mesura que arribi el fred més intens també es podran trobar alguns fredolics i llengües de bou, però encara no n’hi ha. Les pluges abundants de l’estiu van donar peu a un inici de la temporada boletaire molt bo, sobretot als Pirineus. Fins i tot a la ciutat vam trobar pollancrons, dins la mateixa superilla del Poblenou.