on trobar bolets 2019

*En aquests moments pots consultar els millors llocs per trobar bolets de la tardor 2019. Aquesta informació s’actualitzarà quan s’acosti la temporada de bolets 2020. Estigues atent!

La temporada de bolets 2019 està sent força fluixa, però si encara no has anat a buscar-ne i cerques on trobar bolets prop de Barcelona, t’expliquem els millors llocs per anar-ne a collir.

Temporada de bolets 2019: previsió a Catalunya

Els canvis meteorològics propis de la tardor estan directament relacionats amb la florida de bolets. L’estiu càlid i l’inici de tardor sec han fet créixer molts menys bolets que l’any passat. Malgrat això, es poden trobar rovellons, ous de reig, surenys, camagrocs, trompetes de la mort, carlets i algun fredolic.

La llevantada de principi de desembre va donar una mica d’empenta a noves florides, malgrat les ventades posteriors han tingut l’efecte contrari.

  • Rovellons

El rovelló és el bolet més buscat. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà són alguns dels més propers on se’n poden trobar, generalment a partir dels 1.000 metres d’altura, encara que a mesura que arribi el fred més intens la cota baixarà i també se’n trobaran en cotes molt més baixes de les Gavarres, el Montseny, les Guilleries, Collsacabra, el Baix Moianès, l’Alt Maresme o Collserola. Zones una mica més llunyanes, com el Montsec o les muntanyes de Prades, també són bones productores de rovellons.

rovellons

  • Ous de reig, camagrocs i surenys

Els ous de reig i els surenys són bolets que es troben en boscos assolellats de sureres, roures, alzines i castanyers, entre els 300 i els 1.100 metres d’altura. Les zones més fructíferes d’aquestes espècies són la cara sud de les Gavarres, el massís de Cadiretes, la cara sud del Montseny, el nord del Maresme, les muntanyes de Prades, el Montsec o el port de Comiols. El camagroc també es troba en aquestes zones, però als vessants més obacs i en cotes una mica més altes, entre els 850 i els 1.700 metres. En aquest cas, haurem de buscar en boscos de pi roig, avets i faigs.

  • Trompetes de la mort i carlets

Zones fructíferes de trompetes de la mort són localitats amb sòls amb PH àcid del nord de la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, el Penedès i el Tarragonès. Als Pirineus, en canvi, no en creixen. Sempre són en vessants ombrívols i humits d’alzinars, rouredes, fagedes o castanyers; mai entorn de pinedes.

Altres llocs idonis on trobar trompetes de la mort són les Alberes, les Gavarres, el Montnegre i el Corredor, Collserola, el Montseny i les Guilleries. Tota la zona propera al pantà de Sau és un bon indret on buscar-ne i, a més, aquests dies també s’hi pot apreciar la poca quantitat de recursos hídrics per la manca de pluja dels darrers mesos.

Els carlets són uns altres bolets que també podem trobar en alzinars, rouredes i fagedes, per exemple del Moianès. Creixen en grans clapes que reben el nom d’escarleteres.

  • Fredolics i llengües de bou

Ara és bon moment per trobar alguns fredolics i llengües de bou, malgrat l’ascens de la temperatura dels darrers dies no en fa preveure grans florides.

  • Bolets verinosos

A Catalunya hi ha 50 espècies de bolets, de les quals set són mortals.

Els principals bolets verinosos:

  • La farinera borda (Amanita phalloides”), que s’acostuma a trobar al bosc

  • La Lepiota brunneoincarnata”, fàcil de veure en parcs urbans

  •  La Galerina marginata”