on trobar bolets 2019

La temporada de bolets 2019 fa setmanes que ha començat, però si encara no has anat a buscar-ne i cerques on trobar bolets prop de Barcelona t’expliquem els millors llocs per anar-ne a collir.

Temporada de bolets 2019: previsió a Catalunya

Els canvis meteorològics propis de la tardor estan directament relacionats amb la florida de bolets. L’estiu càlid i l’inici de tardor sec han fet créixer molts menys bolets que l’any passat. Malgrat això, es poden trobar rovellons, ous de reig, surenys, camagrocs, trompetes de la mort i alguns carlets.

La llevantada de fa uns dies ha facilitat noves florides durant els darrers dies, però aquest segon cap de setmana de novembre el fred serà ben viu en punts de muntanya, amb nevades a partir dels 1000 metres. Això dificultarà futures florides.

  • Rovellons

El rovelló és el bolet més buscat. Els boscos de les comarques del Maresme, la Selva, el Gironès i l’Empordà són alguns dels més propers on se’n poden trobar, generalment a partir de 1.000 metres d’altura, encara que a mesura que arribi el fred més intens la cota baixarà i també se’n trobaran a cotes molt més baixes de les Gavarres, el Montseny, les Guilleries, Collsacabra, el Baix Moianès, l’Alt Maresme o Collserola. Zones una mica més llunyanes, com el Montsec o les muntanyes de Prades, també són bones productores de rovellons.

rovellons

  • Ous de reig, camagrocs i surenys

Els ous de reig i els surenys són bolets que es troben en boscos assolellats de sureres, roures, alzines i castanyers, entre els 300 i els 1.100 metres d’altura. Les zones més fructíferes d’aquestes espècies són la cara sud de les Gavarres, el massís de Cadiretes, la cara sud del Montseny, el nord del Maresme, les muntanyes de Prades, el Montsec o el port de Comiols. El camagroc també es troba en aquestes zones, però als vessants més obacs i en cotes una mica més altes, entre els 850 i els 1.700 metres. En aquest cas, haurem de buscar en boscos de pi roig, avets i faigs.

  • Trompetes de la mort i carlets

Zones fructíferes de trompetes de la mort són localitats amb sòls amb PH àcid del nord de la Selva, el Vallès Oriental, el Bages, el Penedès i el Tarragonès. Als Pirineus, en canvi, no en creixen. Sempre són en vessants ombrívols i humits d’alzinars, rouredes, fagedes o castanyers; mai entorn de pinedes.

Altres llocs idonis on trobar trompetes de la mort són les Alberes, les Gavarres, el Montnegre i el Corredor, Collserola, el Montseny i les Guilleries. Tota la zona propera al pantà de Sau és un bon indret on buscar-ne i, a més, aquests dies també s’hi pot apreciar la poca quantitat de recursos hídrics per la manca de pluja dels darrers mesos.

Els carlets són uns altres bolets que també podem trobar en alzinars, rouredes i fagedes, per exemple del Moianès. Creixen en grans clapes que reben el nom d’escarleteres.

  • Fredolics i llengües de bou

Tot just comença la temporada, però ja es poden trobar alguns fredolics i llengües de bou. Durant les properes setmanes es preveu un augment d’aquests bolets.

  • Bolets verinosos

A Catalunya hi ha 50 espècies de bolets, de les quals set són mortals.

Els principals bolets verinosos:

  • La farinera borda (Amanita phalloides”), que s’acostuma a trobar al bosc

  • La Lepiota brunneoincarnata”, fàcil de veure en parcs urbans

  •  La Galerina marginata”