botiga petards coronavirus

Quan queden quatre dies per a la revetlla de Sant Joan la venda de petards va a bon ritme malgrat que els negocis han obert menys dies pel coronavirus. Així ho afirma Josep Maria Vilardell, president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya. “Sembla que la gent té ganes de celebració després del confinament i ganes de llançar petards i de la revetlla de Sant Joan”, explica. Tot i que les previsions inicials apuntaven que el descens en les vendes podria ser del 25 % i de 12 milions d’euros menys, el sector creu que el ritme elevat de vendes dels darrers dies es podria traduir en una caiguda inferior, del 15 % respecte a l’any passat. Les vendes dels darrers dies resultaran determinants per fer balanç del 2020 ja que la campanya de Sant Joan representa entre el 90 i el 95 % de la facturació anual.

70 % de les vendes en els dos darrers dies

La venda en línia ha funcionat bé i els venedors la segueixen recomanant per estalviar cues i aglomeracions durant la compra. Tot i que la pirotècnia no es pot repartir a domicili per raons de seguretat, els usuaris sí que poden demanar per internet i recollir els articles a les botigues sense fer cues.

Malgrat el bon ritme de vendes, Josep Maria Vilardell afirma que s’ho jugaran tot els darrers dos dies, el 22 i el 23 de juny, que és el moment en què facturen el 70 % del total de Sant Joan. I de mitjana, es calcula que cada família es gastarà uns 40 euros en petards. Vilardell destaca també que dependrà de factors com la meteorologia que, finalment, acabi sent una bona campanya. De moment, les previsions indiquen que no s’espera pluja.

Es mantenen els 117 punts de venda

A Barcelona, ja estan oberts la majoria de punts de venda de petards i entre aquest divendres i dissabte s’acabaran de muntar els que falten. L’Ajuntament ha autoritzat la venda de petards en 117 punts, els mateixos que l’any passat. No ha passat així al conjunt de Catalunya, en què hi ha un 30 % menys de negocis operatius, uns 700 en parades i 300 de fixos. La raó és que alguns municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Premià de Dalt o Cerdanyola del Vallès no han permès la venda al carrer de petards per evitar cues al carrer.

L’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya i el Departament d’Interior han fet una crida a la prudència en l’ús dels petards i recomanen seguir tots els consells de seguretat per manipular-los.