L’aixecament de les restriccions de mobilitat a Catalunya arran de l’entrada a la nova normalitat, o fase de represa, fa preveure possibles situacions complicades els propers dies a les carreteres. A les ganes de sortir de molts ciutadans que encara no es podien moure de la seva regió sanitària se suma la revetlla de Sant Joan, dimarts que ve. Motiu pel qual des del Departament d’Interior s’ha posat l’accent en la prevenció i la prudència a la carretera, però també en la prevenció i prudència davant del coronavirus, que recorden que encara segueix circulant. Per tot plegat, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha demanat molta responsabilitat i ha apuntat que “ha de ser la revetlla de la prudència, previsió, atenció, distància, mans i mascareta”.

Mig milió de vehicles sortiran de l’àrea metropolitana

Des d’ara i fins a la revetlla de Sant Joan es calcula que sortiran de l’àrea metropolitana de Barcelona mig milió de vehicles. És una mobilitat molt elevada que Interior preveu controlar amb 1.426 controls a les carreteres des d’avui a les 14 hores i fins a la tarda del 24 de juny. Entre aquests, n’hi ha 205 d’alcoholèmia i drogues, 185 de seguretat passiva, 96 de motos, 217 de distraccions, 188 de velocitat i també 69 en relació amb els transports de pirotècnia. La resta seran controls de la mobilitat i també s’activaran els dispositius aeris.

El cos dels Mossos d’Esquadra ha explicat també que s’incrementaran els controls de policia administrativa en els locals de pública concurrència i recorda que “seguim en un nivell 4 sobre 5 d’alerta terrorista”. Pel que fa l’extinció d’incendis, els cos de Bombers es reforçarà i s’obriran parcs de voluntaris, però s’alerta que no s’ha d’abaixar la guàrdia encara que aquests dies hagi plogut força.

Pels petards, mascaretes de cotó i no gel hidroalcohòlic

Aquesta serà la primera festa que se celebra des de l’inici de la crisi sanitària per la covid-19. I en aquest sentit la directora de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha alertat que “el virus no ha desaparegut, continua infectant i continua produint morts”. Per això recomanem fer una revetlla diferent, familiar, extremant les mesures de prevenció i higiene, per tallar possibles cadenes de contagi. Reiteren que cal evitar aglomeracions i defugir de festes multitudinàries. I, de fet, diuen que les reunions no haurien de ser de més de 20 persones. Diuen que ha de ser la revetlla de la “distància, mans i mascareta”. Ara bé, cal tenir en compte que les persones que encendran els petards no s’han de posar gel hidroalcohòlic (que és inflamable) i que en aquests casos més val utilitzar mascaretes de cotó per evitar cremades.

Els reforços no serviran de res “si la ciutadania abaixa la guàrdia”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha insistit que per molts reforços que posi l’administració “no serviran de res si la ciutadania abaixa la guàrdia”. Uns reforços que també arribaran al servei de telèfon 112, que augmentarà un 228 % es recursos habituals disponibles per atendre l’increment exponencial de trucades que reben cada any per Sant Joan. Aquesta revetlla encapçala, juntament amb Cap d’Any, el rànquing de nits que més feina tenen.