Els sindicats de Renfe han anunciat mobilitzacions per reclamar que es reactivin els serveis a bord de l’AVE i llarga distància i de logística aturats per la pandèmia de coronavirus. Les concentracions tindran lloc aquest divendres, 19 de juny, a vuit municipis de l’Estat, entre els quals Barcelona. A la ciutat, la mobilització serà a les 10 h a l’estació de Sants.

La majoria de treballadors, en ERTO

Fruit de la davallada de passatgers durant els darrers mesos, a l’abril, Ferrovial Servicios -l’empresa a la qual Renfe va adjudicar el servei d’atenció a bord i restauració en els trens-, va traslladar als treballadors la intenció de Renfe de no continuar amb el contracte a partir del dia 1 de maig.

Després de diversos contactes amb Ferrovial, els treballadors van aconseguir que Renfe prorrogués el contracte fins al gener de 2021, però sense restauració a bord. La majoria dels 2000 treballadors, per tant, segueix afectat per un ERTO per causa de força major que va entrar en vigor el 18 de març, pocs dies després que es decretés l’estat d’alarma.

Els sindicats consideren que, amb l’inici de la nova normalitat o represa i amb l’increment de passatgers i freqüència dels trens, és lògic pensar que els viatgers, tard o d’hora, reclamin un servei de qualitat com el que s’oferia abans de la pandèmia. Les tasques que fa aquest col·lectiu van des de la restauració a l’acompanyament de menor passant per l’atenció al viatger o la col·laboració en la seguretat.