petards pirotecnia botiga sant-joan

La pandèmia del coronavirus ha posat en perill el futur de molts negocis dedicats a la venda de petards amb diversos ERTO i més de dos mesos sense ingressos. Les vendes per la revetlla de Sant Joan representen per a alguns prop del 99 % de la facturació anual i si no se celebrés molts haurien d’abaixar la persiana. Finalment, però, la Generalitat, Protecció Civil, l’Ajuntament de Barcelona i representants del sector han acordat un pla per fer viable la revetlla i, en conseqüència, la salvació per a una part del sector i de 3.000 llocs de feina.

25 % menys de vendes

El president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, Josep Maria Vilardell, ha explicat a betevé que és difícil fer estimacions de vendes per al Sant Joan d’enguany, però esperen “que no baixin més d’un 25 %”. Les botigues, però, tindran alguns condicionants com el fet que hi haurà menys dies d’obertura. Altres anys els locals de venda obrien la darrera setmana de maig i aquest any ho faran entre aquesta setmana i la vinent. El mateix succeeix amb les casetes de venda, que, habitualment, obren prop del 4 de juny i enguany no ho faran fins al 12 o el 13 de juny. Aquesta és la previsió amb la qual treballen perquè, en el cas de Barcelona, l’Ajuntament encara no ha concretat la data en la qual podran obrir.

Aquest Sant Joan 2020 també hi haurà menys punts de venda. N’hi haurà prop de 1.000 de provisionals i 300 en locals a tot Catalunya però en podrien ser menys per raons com la por d’alguns comerciants, les dificultats administratives, les taxes elevades o la manca de temps.

Venda en lína i petards petits

L’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya aposta per un Sant Joan en família i recomana l’ús de petards més petits, els de classe F1 per als menors de 12 anys i els de classe F2 per als menors de 16. Això, tot i que també es vendran els petards F3, els més grans. La intenció del sector és minimitzar les possibles conseqüències de l’ús d’aquests petards com petits incendis o ferits per pirotècnia, que carregarien de feina els treballadors essencials com els bombers i els sanitaris.

petards pirotecnia sant-joan

El sector de la pirotècnia també s’adapta a les mesures de seguretat per la pandèmia. Els venedors promouen que es facin les compres en línia i les recullin a les botigues per evitar cues i aglomeracions. I apunten que l’enviament d’aquest tipus de productes no està permès per llei. Vilardell assegura que no els resultarà tan difícil com a altres negocis mantenir les distàncies perquè la llei que els regula ja exigeix uns aforaments més reduïts per les característiques dels productes que venen. A més, les botigues prendran mesures de neteja dels espais.