bona revetlla sant joan 2021

(ACN) Sant Joan serà la primera gran festa que Catalunya celebrarà després del confinament per la crisi del coronavirus. El sector pirotècnic afronta la revetlla amb optimisme i preveient que assolirà el 75 % de les vendes d’anys anteriors. Conscient que el format serà més petit, aposta pels petards de baixa intensitat, que poden llançar-se al jardí o a la terrassa de casa. Per exemple, les clàssiques bengales, les bateries o les fonts de colors. Alhora, demana fugir de les compres de darrera hora i proposa fer comandes per internet i recollir-les a l’establiment.

Mesures de seguretat als punts de venda

Els establiments dedicats a la venda de petards s’han adaptat a la situació actual i, a banda d’obligar els clients i els treballadors a dur mascareta, han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohòlic als accessos i han senyalitzat itineraris d’entrada i sortida. Segons Josep Maria Vilardell, president de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya, “no ens ha costat adaptar-nos-hi perquè som un sector en què ja hi ha una normativa estricta, per exemple, l’aforament sempre l’hem tingut limitat”.

Per evitar cues i aglomeracions, aconsella no esperar a darrera hora per fer les compres i explica que s’han incentivat les comandes a través d’internet: “Demanen el que volen i han de venir-ho a buscar a la botiga perquè enviar elements pirotècnics al domicili del client no està permès”, detalla. Assegura que els consumidors que escullin aquesta opció “no hauran de fer cua”.

Limitacions de vendes en alguns municipis

Vilardell ha advertit que en certs municipis “podrien generar-se aglomeracions” per l’escassetat de punts de venda. “Alguns ajuntaments han prohibit que s’instal·lin les casetes de petards tradicionals o han limitat els dies en què podran desenvolupar aquesta activitat”, comenta.

Demana a aquests consistoris que “es repensin el que estan fent” perquè va “en contra de la seguretat”. Critica la manca de diàleg d’alguns governs locals i recorda que aquests negocis “no són casetes de fires, són botigues especialitzades que estan al carrer i que formen part d’un sector que dona feina a 3.000 persones”. Entre aquestes poblacions hi ha, per exemple, l’Hospitalet de Llobregat o Cerdanyola del Vallès.