La revetlla de Sant Joan d’enguany comportarà unes mesures de seguretat dobles: a banda de seguir les recomanacions habituals pel perill de la pirotècnia, també caldrà seguir les normes establertes per evitar el contagi del coronavirus.

Si la pandèmia segueix evolucionant favorablement, la nit de Sant Joan Catalunya serà a la fase 3. La normativa permetrà fer celebracions a l’aire lliure amb 800 persones assegudes i respectant els dos metres de distància de seguretat, i de 80 persones en el cas d’espai tancats. Sempre hauran de ser actes notificats i amb un organitzador com a responsable. Pel que fa les trobades, no es podran fer grups de més de 20 persones. Sí que es podrà anar a la segona residència si està dins de la mateixa regió sanitària.

Evitar que Sant Joan faci sorgir un rebrot

Les platges són un escenari molt concorregut la nit de Sant Joan, i per evitar aglomeracions i concentracions de gent, els ajuntaments ja preparen normes restrictives d’accés. L’habitual en una nit de celebració és que grups de persones es trobin amb altres grups i es vagin formant trobades més grans de gent, explica el sotsdirector general de Protecció Civil, Sergio Delgado. Això afavoreix el contagi, per això Delgado subratlla que la nit de Sant Joan “ha de ser la nit que ens permeti arribar a l’estiu en condicions de no rebrot”.

El perill del gel hidroalcohòlic

Des d’Interior s’alerta que la manipulació de petards i altra pirotècnia no s’ha de fer amb material inflamable a prop, com ara el gel hidroalcohòlic. No s’ha de dur cap metxa ni encenedor amb el gel a sobre, i es recomana rentar-se les mans amb sabó i evitar compartir objectes amb grups socials amb els quals no es convisqui.

També es recorda que les mascaretes, tot i no ser inflamables, poden encendre’s amb una guspira. Sant Joan és una de les nits amb més trucades al 112 pel perill que comporta la celebració amb petards. Protecció Civil recorda que el risc d’incendi també s’ha de tenir en compte.

“Hem de poder celebrar Sant Joan, però d’una forma diferent”

Amb tot, el conseller d’Interior, Miquel Buch, conclou que no estaran permeses les celebracions massives habituals que es poden produir la nit de Sant Joan. “L’hem de poder celebrar, però d’una forma diferent”, ha dit Buch. S’ha de complir amb la normativa per evitar contagis i fer celebracions en grups socials que no superin mai les 20 persones.