Finalment, tots els locals d’oci nocturn de Catalunya en interiors podran reobrir la nit de dijous a divendres, 8 d’octubre. Ho faran amb l’ús del passaport covid, motiu pel qual la Generalitat demanarà permís al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de manera immediata. El sector reobrirà, també, amb un aforament de fins al 70 %, pista de ball, ús de mascareta mentre no s’estigui consumint i els horaris anteriors a la pandèmia, que són:

  • Bars musicals: fins a les 2.30 h entre setmana i a les 3 h els caps de setmana i vigílies de festius.
  • Discoteques: fins a les 5 h entre setmana i a les 6 h els caps de setmana i vigílies de festius.
  • Cafès teatre, cafès concert o sales de concert: fins a les 4.30 h entre setmana i a les 5 h els caps de setmana i vigílies de festius.

Ho han acordat en una reunió aquest mateix dimarts les patronals del sector i els departaments de Salut i Interior de la Generalitat. Una trobada en què també s’ha explicat que aquelles persones que no tinguin la pauta completa de vacunació puguin presentar una prova diagnòstica negativa. El test d’antigen o PCR s’hauria de fer en algun centre o farmàcia homologats per garantir que el resultat negatiu queda registrat a La Meva Salut, de manera que es pugui generar el certificat corresponent amb codi QR per descarregar i mostrar a l’entrada dels locals.

El 28 de setembre ja va transcendir la data del 8 d’octubre per reobrir l’oci nocturn en interiors, però la portaveu del govern català, Patrícia Plaja, va negar que el calendari fos tan concret. La Generalitat també va especificar que es treballava en una aplicació pròpia perquè els locals verifiquessin l’autenticitat dels passaports de la covid. Aleshores tampoc no van descartar reobrir el sector, provisionalment, amb una verificació manual del certificat mentre l’aplicació no estigués enllestida.

Com s’utilitzarà el passaport covid amb l’aplicació?

Qui vulgui accedir a bars musicals i discoteques haurà de presentar el codi QR del certificat de vacunació que es pot obtenir a La Meva Salut i el DNI. I, un cop passat el codi, l’aplicació emetrà un semàfor verd o vermell amb el nom i la data de naixement, que s’haurà de comprovar amb el DNI. El semàfor verd s’obtindrà si es té la pauta completa de vacunació, una PCR negativa o si s’ha passat la covid en els darrers sis mesos. L’usuari podrà aportar el QR en paper o a través del telèfon mòbil.

El sector de la nit serà el primer en què es posa a la pràctica l’ús del certificat de la covid per accedir-hi. El govern català ja havia dit que aquesta eina havia de servir per reobrir sectors encara tancats i evitar-ne futurs tancaments en cas de repunt de contagis.

Un sector tancat des del març de 2020

Des del 14 de març del 2020, quan va tancar tot l’oci nocturn, hi ha hagut diversos intents de represa de l’activitat. El juny del 2020, per exemple, s’hi va autoritzar fins i tot l’ús de les pistes de ball, però pocs dies després la Generalitat va matisar que no s’hi podria ballar i, finalment, el 24 de juliol del 2020 es va decretar l’aturada del sector de nou.

La clausura, que inicialment havia de ser de 15 dies, va acabar durant 11 mesos. Discoteques i bars musicals no van poder tornar a l’activitat fins al 21 de juny del 2021, tot i que va a tornar a ser per poc temps: només unes tres setmanes. La causa del tancament, aleshores, va ser la variant delta. Fins al 23 de setembre, no se’ls va permetre obrir als exteriors fins a les 3 h. I entremig de tot això, els representants del sector han estat presentant múltiples recursos judicials, han protagonitzat protestes i, fins i tot, han fet una vaga de fam.