La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que el govern està estudiant la implantació del passaport de la covid a Catalunya. Plaja ha avançat que la intenció del govern és que el passaport s’implanti únicament per aquelles activitats que actualment continuen tancades, com l’oci nocturn.

Això exclou l’ús del certificat de vacunació, ha dit, en aquelles altres activitats que ja estan obertes i funcionant i que, si es respecten els aforaments i les mesures, s’ha demostrat que són segures. “Anar als restaurants és segur, anar al cinema és segur, la cultura és segura”, ha afirmat la portaveu.

El passaport de la covid també pot evitar “passos enrere”

El passaport de la covid també es podria implantar “en l’hipotètic cas que les dades epidemiològiques empitjoressin”. Aquest passaport o certificat de vacunació que acredita tenir la pauta completa, afegeix, podria servir “per fer passos enrere d’una forma diferent”, és a dir, que permetria mantenir les activitats econòmiques obertes. Una possibilitat que va apuntar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, fa uns dies.

Plaja ha explicat que “en els propers dies” s’ha de veure de quina manera es concreta i es duu a la pràctica la seva aplicació. “S’està estudiant la implantació prioritzant les màximes garanties jurídiques“. També ha assegurat que, per aplicar-lo, no cal l’autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Un cop instaurat, però, la justícia pot aturar o modificar la seva implantació, com ja ha passat en altres comunitats autònomes.

Galícia, primera comunitat a rebre l’aval del Suprem

La possibilitat d’aplicar el passaport de la covid ja ha estat sobre la taula durant la cinquena onada. Diverses comunitats autònomes com Andalusia o Galícia ho han demanat, però els tribunals superiors de justícia, d’entrada, ho van aturar.

A mitjans de setembre, però, el Tribunal Suprem ha donat la raó a la Xunta de Galícia i ha avalat que en aquesta comunitat es pugui exigir el certificat als establiments d’oci i restauració. Una mesura que només pot ser en zones acotades amb alta incidència i durant un temps determinat. No pas de manera generalitzada.

Sobre la sentència, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja ha considerat que estableix les regles del joc i els passos a seguir per a aquelles comunitats que vulguin aplicar la mesura. I ha descartat categòricament que, a Espanya, es pugui implantar de manera generalitzada.