El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat reobrir de manera urgent els locals d’oci nocturn, com demanava la patronal del sector en un recurs. D’aquesta manera, els magistrats han decidit mantenir tancats discoteques, sales de ball i de festes amb espectacle, bars musicals o karaokes, almenys fins que no es resolgui en ferm la qüestió el proper 8 de juny, un cop hagin escoltat també els arguments de la Generalitat. El sector fa més d’un any que es troba tancat, des que una ordre ministerial en va decretar la clausura l’estiu del 2020.

La patronal ha interposat el recurs perquè considera que el tancament no es pot mantenir en la situació epidemiològica actual, però aquesta vegada l’alt tribunal no ha acceptat la urgència de les mesures cautelars, tal com sí que va fer quan va acceptar autoritzar bars i restaurants a obrir fins a les 12 de la nit amb un aforament del 50 %. A la interlocutòria, el tribunal considera que “la urgència especial” que argumenta FECASARM “no es pot apreciar” en el cas de l’oci nocturn.

La Sala Tercera del TSJC afirma que no pot mantenir-se “aliena” a la “magnitud” dels danys provocats pel coronavirus i que la protecció de la salut pública podria quedar afectada de “manera immediata” si suspèn les mesures anticovid aprovades pel govern català, sense conèixer-ne abans els informes.

Una reobertura que es fa esperar

Des del govern de la Generalitat, l’exconsellera Alba Vergés havia pronosticat que l’oci nocturn reobriria properament —en va situar la data als entorns de Sant Joan— i, de fet, el Procicat ja té aprovat el pla de reobertura del sector per a quan les dades epidemiològiques i el ritme de vacunació ho permetin. També l’Ajuntament de Barcelona va demanar-ne la represa de l’activitat per evitar les imatges de botellades i aglomeracions que s’han estat produint els caps de setmana a la ciutat des que va caure el toc de queda.

El TSJC rebutja també les mesures cautelars que demanaven els gimnasos

En una altra interlocutòria, el TSJC també ha rebutjat la petició de diverses empreses que demanaven suspendre de manera cautelar la limitació de l’aforament al 50 % dels gimnasos. Demanaven que, com a mínim, se’ls permetés omplir fins al 70 % però el tribunal tampoc veu necessari acceptar les mesures cautelars de manera urgent sense escoltar abans els arguments del govern català.