llibres sant jordi 2024 novetats editorials

Busques els millors llibres pel Sant Jordi 2024? El moviment editorial els dies previs a Sant Jordi és absolut: novetats, rodes de premsa, presentacions, tot perfectament calculat per la visibilitat i l’impacte final el dia de l’any en què més llibres es venen a Barcelona. Al programa ‘Plaça Tísner‘, de betevé, hem seleccionat nou novetats pel Sant Jordi 2024. Una tria de llibres presentats pels escriptors al programa al llarg d’aquesta temporada. En molts casos, són obres reconegudes en diferents premis literaris d’aquest any.

L’ordre de la llista s’ha fet en funció de la data de l’entrevista. Els nou títols són: ‘Història d’un piano‘, ‘Confeti‘, ‘Ofert a les mans, el paradís crema‘, ‘La mestra i la Bèstia‘, ‘Tots els contes‘, ‘Estimada desconeguda‘, ‘Biografia del foc‘, ‘A les dues seran les tres‘ i ‘La casa de la nit‘. Moltes de les obres les podràs trobar a les diverses parades de llibres que hi haurà al carrer i també a la superilla de Sant Jordi.

‘Història d’un piano’

Ramon Gener – Columna Edicions [2024]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

Tot comença quan Ramon Gener troba un piano en una botiga barcelonina regentada per un vell polonès de presència magnètica. L’instrument li porta dues sorpreses: un número de sèrie, que li permet rastrejar el seu origen, i una llista de noms.

Ramon Gener comença, llavors, una investigació que recorre dues guerres mundials, tot el continent europeu i un segle XX convuls. Una dotzena de personatges sacsejats per l’amor, la pèrdua i el sentit del deure, i units per la música.

Premi Ramon Llull 2024

‘Confeti’

Jordi Puntí – Edicions Proa [2024]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

La intensa vida de Xavier Cugat és el fil conductor que Jordi Puntí ressegueix a ‘Confeti’ per reflexionar sobre la ficció que, d’una manera o altra, impregna totes les vides humanes.

El 2014 l’escriptor va obtenir una beca del Cullman Center for Scholars and Writers que li va permetre tenir accés durant un any als fons de la Biblioteca Pública de Nova York. Allà va poder consultar una documentació àmplia i variada sobre Xavier Cugat que li va permetre tirar endavant aquest projecte narratiu ambiciós.

Premi Sant Jordi 2023

‘Ofert a les mans, el paradís crema’

Pol Guasch – Llibres Anagrama [2024]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

L’escriptor tarragoní torna a les llibreries amb la seva segona novel·la, després de l’èxit de ‘Napalm al cor‘ (2021). Si en la primera se centrava en l’amor en un context de guerra fratricida, ara reivindica l’amistat.

En un món determinat pel canvi climàtic, per una pandèmia i per una societat cada cop més conservadora, queda una amistat. La que forgen el Líton i la Rita més enllà de tota desventura, un refugi i, potser també, una finestra d’esperança.

‘La mestra i la Bèstia’

Imma Monsó – Llibres Anagrama [2023]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

Als anys 60 del segle passat, la Severina és una jove que arriba al poble de Dusa, a l’Alta Ribagorça, per treballar de mestra. Fins llavors, la noia ha viscut aïllada del món, protegida per la seva mare de les hostilitats del franquisme.

A Dusa, la nouvinguda descobreix la vida. I, amb la vida, el desig que li desperta la Bèstia, un home carismàtic, imprevisible i amb un fort magnetisme sexual. Amb aquestes eines, Imma Monsó basteix una novel·la en què el temps de la joventut es dilata i es converteix en el gran far que guia tota la vida adulta de la seva protagonista.

Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any

‘Tots els contes’

Maria Barbal – Columna Edicions [2023]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

El volum, publicat a Columna, reuneix 91 contes dels quals 68 han estat publicats en diferents reculls, 20 han aparegut en publicacions periòdiques o antologies i tres veuen la llum per primera vegada. La filòloga i historiadora de l’art Carme Arenas ha tingut cura d’aquesta edició que presenta els relats no per ordre cronològic sinó agrupats temàticament.

L’amistat, l’amor, la família o els records són alguns dels 11 blocs en què es divideix el conjunt de contes de Maria Barbal Farré. També hi ha dos apartats, “La importància dels orígens” i “El món de muntanya”, amb relats que ens apropen als paisatges rurals del Pallars, on va créixer l’autora, i que tenen una presència important en el conjunt de la seva obra.

‘Estimada desconeguda’

Júlia Bertran – La Campana [2023]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

Si en el seu primer llibre, ‘M’estimes i em times’ [2017], reflexionava sobre les trampes de l’amor romàntic, en aquesta ocasió es capbussa en una vivència agredolça, plena de dubtes i que, tot i que afecta moltes dones, continua sent un tabú: la reproducció assistida.

Júlia Bertran ens explica en primera persona els conflictes que li comporten acollir-se a un procediment de reproducció assistida, la sensació d’estar explotant el cos d’una altra dona, les pors que la manca de correspondència genètica amb el seu fill condicionin la seva relació i, també, quin paper hi jugarà aquesta “estimada desconeguda”, la donant que farà possible que ella sigui mare.

‘Biografia del foc’

Carlota Gurt – Edicions Proa [2023]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

Són 14 relats curts amb els quals Carlota Gurt torna a explorar amb cruesa i humor sobre la força de la natura i les relacions personals. Es tracta de la seva tercera obra com a autora, després de ‘Cavalcarem tota la nit’ i ‘Sola’.

Alguns dels títols dels contes inclosos són “Dinosaures”, “Els meus tancs” o “Encara queda oxigen”. Històries que l’autora recomana llegir per ordre i, com a màxim, de dues en dues per poder digerir el ric univers que planteja cadascuna. En aquests textos el públic es podrà submergir en la complexitat de tota mena de vincles, però també deixar-se tocar per una natura que es manifesta amb tota la seva potència.

‘A les dues seran les tres’

Sergi Pàmies – Quaderns Crema [2023]

Mira l’entrevista a ‘Plaça Tísner’

Sergi Pàmies és un dels protagonistes d’aquest retorn literari. Les relacions familiars, els records, les pors i l’acte mateix d’escriure són algunes de les qüestions que tracta en aquest recull de contes, una obra tenyida d’humor i tendresa.

Pàmies empeny el lector a preguntar-se sovint si allò que està llegint ha succeït o bé és una ficció extremament versemblant. Els detalls d’un viatge amb els seus fills que recorre a “Díptic bivitel·lí”, els records d’infantesa lligats al retorn a Catalunya dibuixats a “Per què no toco la guitarra” i l’evolució de Barcelona que reflecteix “Dies històrics” conviden a passejar per la confusa frontera entre realitat i ficció.

‘La casa de la nit’

Jo Nesbø – Edicions Proa [2024]

Mira el reportatge a ‘Plaça Tísner’

Es tracta de l’últim llibre publicat del guanyador d’aquest any del Premi Pepe Carvalho, a la BCNegra. El jurat ha destacat de Nesbø que als seus llibres sol entrelligar diverses línies argumentals, amb una acurada documentació i una “dosi necessària d’intriga, acció i psicologia dels personatges, així com una mirada cap a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom pot acceptar”.

El comissari del certamen va afegir que el premi a Nesbø “és incontestable” i que es tracta d’un “autor molt curiós que intenta maridar el gènere amb altres gèneres, en la darrera novel·la ho fa amb el terror”.

Premi Pepe Carvalho 2024

llibres sant jordi 2023

Preguntes freqüents sobre els llibres de Sant Jordi

Per què es regalen llibres per Sant Jordi?

La tradició de regalar un llibre per Sant Jordi és recent. Als anys 20, l’escriptor valencià Vicent Clavel Andrés va proposar fer una festa per promoure la venda de llibres a Catalunya. El 7 d’octubre del 1927 es va celebrar per primera vegada aquesta festivitat literària. Els llibreters van canviar la data d’aquesta tradició el 1930 i van decidir que el 23 d’abril seria el Dia del Llibre, en commemoració de William Shakespeare i Miguel de Cervantes. El 1995, la Unesco va declarar oficialment el 23 d’abril com el Dia del Llibre.

Quins van ser els llibres més venuts del Sant Jordi 2023?

Consulta aquí els llibres més venuts pel Sant Jordi 2023 en ficció i no-ficció i en català i castellà. Gemma Ruiz Palà i Xavier Bosch, entre els autors més buscats!

Com serà la superilla literària de Sant Jordi?

La superilla del Sant Jordi va incorporar el 2023 la Rambla i un tram de Gran de Gràcia. Consulta tots els carrers tallats als cotxes i oberts als vianants el 23 d’abril, amb un mapa al detall de la superilla de Sant Jordi 2023 a Barcelona.

Quins són els millors llibres infantils i juvenils?

Marina Llompart i Guillem Fargas, del pòdcast ‘Tàndem’, recomanen llibres per a infants i adolescents per regalar per Sant Jordi.