La previsió del temps per a la diada de Sant Jordi 2024 a Barcelona i Catalunya apunta que serà fresca, de finals d’hivern, i amb un temps insegur que fa pensar en la possibilitat de ruixats en alguns moments, que faran que durant aquest dia tan assenyalat tinguem també un ull al cel.

Els preparatius, probablement amb pluja

Els mapes confirmen el retorn de l‘ambient semihivernal. Meteorològicament parlant, els mapes confirmen que serà dilluns el dia més complicat.

Els models descriuen un dilluns amb pluja i fred a Barcelona i bona part de l’entorn metropolità. Quedaran més al marge d’aquesta situació l’Empordà, ponent i el nord de Catalunya.

Els mapes pronostiquen pluja, o alguna tempesta, fins dilluns al migdia. Clarianes al centre del dia però tarda insegura, amb possibilitat d’algun xàfec o tronada a darrera hora. Ambient quasi hivernal per als preparatius de Sant Jordi de l’endemà.

Sant Jordi canviant

Sant Jordi vindrà marcat per la presència d’un embossament d’aire fred en altura cap al golf de Lleó.

A hores d’ara s’entreveu un Sant Jordi variable i canviant, amb estones de sol al matí, però també amb possibilitat d’algun xàfec curt entre la tarda i el vespre. Els xàfecs seran més probables al nord de l’entorn metropolità de Barcelona.

El vent bufarà feble al matí. A la tarda s’espera alguna ratxa de vent de migjorn de 30 o 40 km/h.

En tot cas, els models no veuen en cap cas un Sant Jordi passat per aigua a Catalunya sinó la possibilitat d’alguns ruixats de tarda només en algunes zones. Les àrees amb més opcions de pluja o d’alguna tronada de tarda seran les del sud de la Costa Brava, el pla de Girona, l’entorn de la serralada Transversal i el Montseny, i el nord del Maresme i el Vallès Oriental.

Màniga llarga tot el dia

De les coses que més clares queden d’aquest Sant Jordi és que no farà calor i, de fet, l’ambient serà més digne de finals d’hivern o principis de primavera.

Ara mateix, la majoria d’escenaris marquen unes primeres hores del dia amb força fresca i un migdia amb temperatures que podran quedar amb facilitat clarament per sota dels 20 ºC a Barcelona i, fins i tot, molt més a tocar dels 15 ºC. Fresca tot el dia, pendents de si finalment el sol surt amb força en algun tram del dia per fer pujar la temperatura.

Fresca i inestabilitat per Sant Jordi, més habitual del que pensem

Tenir temps insegur i fresca en aquest dia tan assenyalat no deixa de ser normal.

Ens trobem en el moment de l’any que, estadísticament parlant, ens dona més dies de pluja i això afavoreix trobar moltes diades de Sant Jordi amb pluja en algun moment. Dels més recents i sonats, el Sant Jordi del 2022, amb tempestes i calamarsades gairebé una darrera de l’altra esquitxades per petites pauses en una diada una mica caòtica.

La fresca també és habitual, tot i que és ben cert que ho era més fa uns anys. Trobar màximes de poc més de 15ºC per Sant Jordi era força habitual al segle XX. Ara, tot i que és més complicat, també passa. Del present segle XXI la diada de Sant Jordi més freda és també la de fa dos anys, amb una màxima de només 15,5 ºC a l’Observatori Fabra, 16,6 ºC a les Corts i 17,4 ºC al Raval.

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?