El nou recull de contes de Carlota Gurt Daví, ‘Biografia del foc‘, és una de les novetats literàries d’aquesta tardor. L’escriptora ha passat per ‘Plaça Tísner‘ per parlar de com s’han gestat els 14 relats curts que agrupa en aquest volum. La força de la natura i les relacions personals són dos dels àmbits que Gurt torna a explorar amb cruesa i humor en la que és la seva tercera obra com a autora després de ‘Cavalcarem tota la nit’ i ‘Sola’.

La vida que crema

‘Dinosaures’, ‘Els meus tancs’, ‘La sang degota’, ‘Encara queda oxigen’, ‘Els esguerrats’ i ‘Bales de palla’ són els títols d’alguns dels contes inclosos a ‘Biografia del foc’. Històries que l’autora recomana llegir per ordre i, com a màxim, de dues en dues per poder digerir el ric univers que planteja cadascuna. En aquestes, el públic es podrà submergir en la complexitat de tota mena de vincles però també deixar-se tocar per la natura manifestant-se amb tota la seva potència.

Més Gurt que mai

Aquest és el missatge de la faixa que acompanya ‘Biografia del foc’. I és que aquest recull de contes suposa un pas més en la consolidació de l’estil que Carlota Gurt ha anat desplegant amb coherència i cada vegada més precisió en les tres obres que ha publicat fins al moment, totes amb Edicions Proa. Gurt es va donar a conèixer amb el també volum de relats curts ‘Cavalcarem tota la nit‘, distingit amb el Premi Mercè Rodoreda 2019 i que va tenir una molt bona acollida de crítica i de públic. En paral·lel a aquest recull, Gurt havia estat treballant en la seva primera novel·la, ‘Sola’, que va veure la llum el 2020.

El “mosaic” de Carlota Gurt

  • Una etapa: els 10 anys vinculada a les arts escèniques. Va ser cap de producció al festival Temporada Alta i a la companyia La Fura dels Baus, on també va treballar com a ajudant de direcció.
  • Una activitat: la de traductora. Durant més d’una dècada ha traduït de l’anglès i l’alemany al català. Entre els seus treballs recents hi ha la traducció de ‘Les afinitats electives’ de Goethe per a la Col·lecció Bernat Metge Universal.
  • Un premi: el Mercè Rodoreda. El va guanyar el 2019 amb el recull de contes ‘Cavalcarem tota la nit’, que va suposar la seva estrena editorial com a autora. Després publicaria la novel·la ‘Sola’ i ara torna al relat curt amb ‘Biografia del foc’, de què avui ens ve a parlar.
  • Un entorn: la natura. A la Carlota li agrada molt el bosc. Els paisatges feréstecs i els animals salvatges apareixen recorrentment en els seus textos.
  • Una inspiració: els somnis. La Carlota explica que tota la vida ha recordat els somnis però que en els últims anys encara més. Una eina que li serveix per entrenar les emocions i trobar elements per als seus escrits.
  • I una plaça: la de la Revolució. A a Carlota li agrada pel concepte que evoca però també perquè aquest punt del barri de Gràcia de Barcelona forma part del paisatge tant de la seva joventut com dels seu present.

L’entrevista sencera, al ‘Plaça Tísner’