llibres infantils juvenils sant jordi 2024

No sabeu quin llibre infantil o juvenil regalar als vostres nebots aquest Sant Jordi 2024? Teniu dubtes sobre quin és el títol més adequat per al vostre fill per l’extensa oferta que hi ha a les llibreries? Marina Llompart i Guillem Fargas, del pòdcast de literatura infantil i juvenil ‘Tàndem‘ i col·laboradors del programa ‘Plaça Tísner‘, us seleccionen 10 llibres per a aquest Sant Jordi 2024.

‘La bestiola del llibre’

Marjolaine Leray (Tramuntana Editorial)

Aquest llibre no podia començar a cap altre lloc que no fos la faixa del llibre, aquell element que la majoria de vegades fa més nosa que servei, però que aquí es posa —com tot el llibre— al servei de la història. L’objecte físic del llibre es converteix en un teatre que obliga els lectors, petits i grans, a interactuar amb el llibre.

La bestiola protagonista se sent una mica sola i ens tocarà a nosaltres fer-li companyia. Companyia i… aixoplugar-lo de la pluja, explicar-li un conte, fer-li pessigolles, tapar-lo amb una manta i moltes coses més. I avís per a navegants: la bestiola no et deixarà entrar si no et rentes bé els dits abans d’entrar!

Edat recomanada: a partir de 4 anys

‘Coses de la vida dels lèmurs’

Andrea Antinori (Club Editor, Col·lecció “L’amiga imaginària”)

El llibre es defineix com un breu tractat d’història natural, però des de la primera plana l’autor ens adverteix que el contingut del llibre no té cap base científica i probablement res del que explica no ha passat de debò.

Amb aquesta premissa tan suggestiva ens trobem un llibre divertidíssim que ens durà a gaudir d’una bona història plena d’humor i, amb sort, aprendre alguna cosa que no sabíem sobre els lèmurs i com van arribar a l’illa de Madagascar.

Edat recomanada: a partir de 5 anys

‘Tarda de gripau’

Maite Mutuberria (Kalandraka)

Pot ser que un gripau s’avorreixi. Si ho fa, és possible que alguns altres animals (com el mosquit, la formiga o el cargol) tinguin ganes d’ajudar-lo. També és possible que aquesta bona voluntat no acabi de la millor manera per a ells…

Un àlbum il·lustrat ple d’humor que juga amb un text —molt ben traduït per Tina Vallès— i unes il·lustracions del tot expressives per oferir-nos una història amb ritme i un final sorprenent. Si us agrada l’humor negre, riure i gaudir d’una proposta completa, aquest és un àlbum que no us podeu perdre.

Edat recomanada: a partir de 6 anys

‘HipOposats’

Janik Coat (Petalletres)

La literatura infantil és un camp que permet jugar amb els elements i fer creacions tan especials com la d’aquesta proposta. És un àlbum en què es presenten dos contraris (des d’una mirada àmplia) a cada doble pàgina: per exemple, lleuger i pesat.

La gràcia és que cada paraula s’exemplifica amb la transformació d’en Popov, un hipopòtam que és capaç de canviar a cada pàgina malgrat que segueix sent ell mateix. Un joc artístic de Janik Coat que val la pena tenir en compte.

Edat recomanada: a partir de 6 anys

‘Ànec coix, gallina cega’

Ulrich Hub i Jörg Mühle (Takatuka)

L’ànec coix viu sol en un pati on mai no toca el sol. Un dia, apareix una gallina cega amb un somni. Vol conèixer món i arribar al lloc on es compleixen tots els desitjos. Sola no creu que hi pugui arribar i proposa a l’ànec de fer-li de guia.

Ell no ho té clar perquè l’aventura es pressuposa difícil, però finalment hi accedeix. Junts viuen mil i una aventures fins que al final arriben al destí. O potser no. Una història tendra, plena d’humor però també d’emocions intenses. Un llibre que pot generar diàleg i gaudi a parts iguals.

Edat recomanada: a partir de 8 anys

‘Tortuga’

Tortuga i Alba Domingo (Piscina, un petit oceà)

Aquest llibre conforma un tríptic amb Naïm (Premi Crítica Serra d’Or Infantil 2023 i finalista del Premi Llibreter) i Rima. Si ja havíem seguit amb delit la vida d’aquests dos germans, ara podrem seguir la vida d’aquest altre membre.

Si us heu preguntat mai què fa tot el dia una tortuga en un terrari, no us podeu perdre aquest llibre. Perquè pot semblar que una tortuga fa poca cosa, però observa i molt. Oi que no havíeu llegit mai un llibre escrit per una tortuga?

Edat recomanada: a partir de 8/9 anys

‘Misteri a Ploma York’

Albert Arrayás i Mar de la Rosa (Babulinka Books)

La Clotilde, la Faustina i la Rufina són tres gallines que han creat una agència de detectius: Ploma Secreta, SL. Després de l’èxit de l’Enigma de Vilagallina, ens tornem a trobar amb aquestes tres aus que intentaran resoldre un cas ben estrany.

En aquesta ocasió, la recepta més esperada de la pastisseria més famosa de Ploma York ha estat robada. Un llibre ple de pistes, solapes, jocs lingüístics i humor que pot fer les delícies d’aquells lectors aspirants a detectius.

Edat recomanada: a partir de 9 anys

‘Muntanyes’

Regina Giménez (Zahorí Books)

Les muntanyes és una temàtica que tothom té al cap però que al mateix temps, la majoria desconeixem. En aquest llibre de coneixements, Regina Giménez ens farà endinsar en aquest món aportant-nos una gran quantitat de dades i informacions.

La mirada no és només des del vessant de geologia, sinó que s’intenta afegir idees des de moltes altres àrees, ja que la muntanya no és terra d’una única ciència. A més, tot s’acompanya d’un treball artístic curosament dissenyat. Un llibre per conèixer i observar.

Edat recomanada: a partir de 10 anys

‘El llop’

Saša Stanišić, amb il·lustracions de Regina Kehn (L’Altra Editorial)

Quan la mare del nostre protagonista l’apunta a uns campaments durant les vacances, poc sospitem els lectors per on ens portarà la història. Ell odia la natura, els mosquits, les cançons vora el foc… En realitat, odia moltes coses. Li toca compartir cabana amb en Jörg, un noi de la seva classe diferent de la resta que no encaixa al grup i que és violentat per un grup de nois.

En aquest llibre, Saša Stanišić parla de l’assetjament escolar des del punt de vista del còmplice i de com n’és, de complicat, aixecar la veu a vegades davant les injustícies. Un llibre magistralment escrit, ple d’imaginació, d’humor i de crítica que us emocionarà i us farà riure. Combinació màgica!

Edat recomanada: a partir de 12 anys

‘El refugi’

Laia Asso (Sembra Llibres)

L’autora de ‘La muntanya’ torna amb aquesta novel·la tan sensible sobre els efectes de la postpandèmia a la salut mental de joves i adults. És, sobretot, una novel·la que explora les motxilles personals que portem tots a l’esquena i que a vegades fa difícil que ens relacionem entre nosaltres.

Quan la Judit decideix anar-se’n a viure amb la seva nova parella, les filles de tots dos se senten empeses a una convivència difícil. En rebre un mas en runes com a herència inesperada, tota la família començarà la tasca de reconstruir-la des dels ciments, sense saber que aquell serà l’espai ideal de retrobament amb ells mateixos. A vegades el lloc més inesperat pot esdevenir un refugi.

Edat recomanada: a partir de 14 anys

Recomanacions d’anys anteriors

Any 2023

 • En King i les libèl·lules‘, Kacen Callender (L’Altra) 

Una història sensible i poètica sobre el dol, l’amistat i la força que fa falta per no deixar de ser un mateix. En King acaba de perdre el seu germà i està convençut que aquest s’ha convertit en una libèl·lula. Una novel·la que passa al sud dels Estats Units, a Louisiana, en una comunitat amb fortes tensions racials i poca tolerància al col·lectiu LGTBIQ+. Edat recomanada: a partir d’11 anys

 • Els Willoughby‘, Lois Lowry (Meraki Narrativa)

Lowry ens explica la història dels quatre germans Willoughby, que viuen en una petita casa amb uns pares que els ignoren. Els progenitors sempre busquen la manera d’escapolir-se i de cuidar-los, i quan marxen de viatge i els deixen amb una mainadera (l’única que ha acceptat aquella feina), la vida dels germans es posa cap per avall. Una novel·la amb moltes referències metaliteràries, perquè no deixa de ser una paròdia dels orfes de la literatura infantil i juvenil. Una lectura completament original que us farà riure molt per l’enginy de l’autora. Edat recomanada: a partir d’11 anys

 • Paisatges literaris‘, Núria Solsona (Zahorí Books)

Núria Solsona ha fet, amb Zahorí Books, un homenatge a la literatura com a viatge que ens fa conèixer indrets remots i viure’ls com si hi fóssim. Solsona dibuixa els paisatges que van inspirar grans novel·les de tots els temps. Edat recomanada: a partir de 8 anys

 • La reina a la cova‘, Júlia Sardà (Blackie Books)

Un conte de fades modern escrit i il·lustrat per una de les nostres il·lustradores més internacional: Júlia Sardà. Una història de viatges iniciàtics, sobre marxar de casa i enfrontar-se als perills de fora, però també a la meravella. Una història de creixement i amor entre germanesEdat recomanada: a partir de 6 anys

 • Ghost‘, Jason Reynolds (Sembra)

Aquesta és la primera història de la saga ‘Track’, de la qual ben aviat podrem llegir ‘Patina’ i és una d’aquelles novel·les que se us quedarà a dintre. ‘Ghost’ és un adolescent impulsiu i imperfecte que et fa patir, riure i t’emociona mentre lluita per sobreviure en un context molt advers. Edat recomanada: a partir de 12 anys

 • Els monstres de la vall‘, David Navalón (Bromera)

Una novel·la infantil que et fa gaudir i patir a parts iguals. En un encreuament de quatre carrers es troben quatre joves que fugen de quatre monstres diferents. Cada un dels éssers malignes talla una sortida i els protagonistes no saben com s’escaparan. Un relat amb tensió, girs argumentals i un final sorprenent. Una proposta molt completa. Edat recomanada: a partir de 10 anys

 • Fake Over‘, N. Castillo i A. Montt (Flamboyant)

Un llibre de coneixements per a joves i no tan joves sobre un dels temes que actualment més ens afecten: la desinformació. L’obra repassa alguns dels conceptes importants relacionats amb la temàtica. Al mateix temps, proposa maneres per identificar les notícies falses i, el que és més important, combatre-lesEdat recomanada: a partir de 12 anys

 • A vegades al bosc‘, A. Nogués i I. Hristova (Akiara Books)

Una barreja interessant entre el llibre de coneixements, la poesia i la filosofia. Una proposta que et fa veure un espai prou conegut com és el bosc des d‘una perspectiva diferent i enriquidora. Et permet descobrir o redescobrir aquest indret. L’obra t’atrapa amb les seves paraules i amb la seva il·lustració a parts iguals. Edat recomanada: a partir de 7 anys

 • Els panets daurats de la velleta‘, A. Gozzi i V. Lópiz (Club Editor)

Una velleta prepara com cada any el pa dolç de Nadal. Tots els infants estan delerosos per menjar-lo. Però una visita sembla que vulgui truncar aquesta esperada tradició: és la Mort. L’anciana no vol marxar, encara, així que haurà d’aconseguir convèncer la Mort que s’esperi una mica. Una història tendra, molt ben construïda i amb unes il·lustracions oníriques que captaran l’atenció de qui vulgui obrir les pàgines d’aquest àlbum. Edat recomanada: a partir de 5 anys

 • Les tres cabretes i el trol‘, M. Barnett i J. Klassen (Andana Editorial )

En aquest àlbum, els dos famosos creadors versionen un conte popular noruec força conegut també aquí. Una història plena d’humor, astúcia i un final inesperat. Una proposta excel·lent per ser llegida en veu alta i gaudida per a tothom que l’escolti. Edat recomanada: a partir de 4 anys


Any 2022

 • ‘La promesa del capgròs’, Jeanne Willis (Entredos, 2022)

Un àlbum divertit, entranyable i amb un final sorprenent que tracta sobre un capgròs que s’enamora d’una eruga. El format de llibre també ofereix la possibilitat de llegir des dels dos mons, l’aquàtic del capgròs i el terrestre de l’eruga.

 • ‘Prit’, Cristina Cubells (Zahorí Books, 2022)

Aquest és un àlbum il·lustrat infantil per crear sons i onomatopeies, “un àlbum divertit, per a tota la família, per a totes les edats”, reconeix Aitor Marcos.

 • ‘Lluny’, Bernat Cormand i Martí Cormand (A Buen Paso, 2022)

Bernat Cormand va deixar mig embastat un àlbum il·lustrat, abans de morir als 47 anys. El seu germà Genís el va trobar en un calaix i el seu altre germà Martí, artista com ell, el va completar. L’il·lustrador havia acabat del tot cinc pàgines a llapis de les 38 totals del llibre. La resta les va deixar esbossades amb línia i tres pàgines blanques amb un “story board” molt clar i ordenat de tot el llibre.

 • ‘La rosa del meu jardí’, Arnold Lobel i Anita Lobel (Corimbo, 2022)

Un llibre molt adequat per a la diada de Sant Jordi perquè regalaràs un llibre i una rosa a la vegada. Aquest és un àlbum il·lustrat que comença amb un jardí amb un sola rosa, però aviat l’acompanyen malves, margarides, gira-sols i zínnies.

 • ‘L’hivern del Sr. Jeroni’, Eulàlia Canal (Anima Llibres, 2022)

Aquest és un llibre per a tota la família perquè el poden llegir els més petits de la casa però tracta sobre els més grans, els avis. Una història molt tendra i emocional que explica les problemàtiques de la gent gran.

 • ‘Cendra’, Jonathan Auxier (Blackie Books, 2022)

Una història amb un punt de fantasia que ens recorda Charles Dickens. El best-seller internacional és un llibre per a nens i nenes entre nou i 12 anys, però també pot agradar als adults. Una història màgica sobre el poder de l’amistat que podràs trobar a les llibreries aquest Sant Jordi.

 • ‘La deslumbrante luz de dos estrelles rojas’, Davide Morosinotto (Ediciones SM, 2021)

En Viktor i la Nadya són germans bessons i tenen 13 anys. Quan comença la Segona Guerra Mundial i Leningrad ha de ser desallotjada, els dos germans agafen camins diferents. Cada història s’explica com un diari d’un color diferent. Una novel·la dinàmica i molt curiosa.

 • ‘El dia que la casa del senyor Rumpelpum va sortir volant’, Jakob Martin Strid (Gribaudo, 2022)

Una història esbojarrada sobre un home que veu com el vent s’emporta casa seva: “Les desgràcies s’han d’enfrontar tal com venen i segur que llavors passen coses“.

 • ‘Dracs, fades i gegants’, Cristina Bueno i Oriol Canosa (La Galera, 2022)

És un llibre il·lustrat per Cristina Bueno i escrit pel llibreter Oriol Canosa que ens descobreix la història de diferents personatges fantàstics. Dracs, fades, gegants, follets de tota mena i monstres viuen amagats al nostre entorn i aquest llibre infantil ens ajudarà a detectar-los.

 • ‘Einstein. El fantàstic viatge d’un ratolí a través de l’espai i el temps’, T. Kuhlmann (Joventut, 2022)

Un títol per a nens i nenes a partir de 10 anys de l’editorial barcelonina Joventut i que té molt bones il·lustracions. Una història que comença quan un ratolí no pot assistir a la fira del formatge més important del món i decideix retrocedir el rellotge per aconseguir-ho.

 • ‘El meu primer pop-up de roba’, Elena Selena (Combel, 2022)

Aquest és un títol molt especial perquè podria ser el primer que un nen tingui a les mans. Un llibre de roba de gran format per a criatures de 0-4 anys perquè comencin a tenir l’experiència d’agafar un llibre i de passar pàgines.


Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?