rosa sant jordi 2023

Aquest Sant Jordi 2024 els majoristes esperen tornar a vendre milions de roses a tot Catalunya. A banda de les tradicionals flors vermelles, cada any s’estrenen colors nous. Moltes d’aquestes roses, però, duraran pocs dies i per això des de Mercabarna-flor donen una sèrie de consells per poder conservar-les millor. Pren nota d’aquestes quatre recomanacions dels floristes perquè la rosa de Sant Jordi 2024 duri més.

Comprar-les en bon estat i amb una tija llarga

El més important és comprar la rosa en bon estat. Els floristes recomanen fer-ho en una paradeta regentada per professionals —perquè les han conservat a 6 o 8 graus fins al moment de la venda— i no en aquells punts de venda on hagin estat exposades al sol.

Una altra de les recomanacions és comprar una flor amb la tija ben llarga i comprovar que els pètals tinguin un color viu. Un dels consells per saber si la rosa està en bon estat és pessigar just en el punt on els pètals s’uneixen a la tija i veure si està ferma. Els floristes diuen que si està flonja i aigualida, això vol dir que la rosa és vella.

Treure’n l’embolcall i retallar-ne la tija

Una de les recomanacions és fer un tall transversal a la tija d’aproximadament 1 cm, amb tisores de podar (amb unes de normals la tija es pot aixafar) o amb un ganivet esmolat. D’aquesta manera s’aconseguirà que la flor tingui més superfície per absorbir l’aigua i s’evitarà l’entrada d’aire, que la pot oxidar i deteriorar. Els floristes diuen que si es repeteix el procés cada dos o tres dies, la flor pot durar fins a 10 dies.

Rentar el gerro i retirar-ne les fulles

Pel que fa al gerro on guardem les roses, cal rentar-lo bé amb aigua i sabó abans de posar-les-hi i omplir-lo unes tres quartes parts. Una altra de les recomanacions és evitar submergir-hi les fulles: és a dir, que la part de la tija que estigui sota l’aigua no tingui fulles. El motiu és que es poden podrir i acumular bacteris.

Evitar la calor i posar aspirina a l’aigua

Pel que fa a l’aigua del gerro, es recomana que no estigui massa freda i canviar-la cada dia o cada dos dies. Cal també evitar que la flor estigui exposada a la calor. Un altre dels consells és posar-hi nutrients per evitar bacteris: afegir-hi mitja aspirina, dues gotes de lleixiu o algun producte específic que venguin a la floristeria.

Què vols saber del Sant Jordi 2024 a Barcelona?