8M acte govern

(ACN/Redacció) “La força del moviment feminista al carrer i a les institucions ha vingut per quedar-se”. Així s’ha expressat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en l’acte institucional del 8-M al Palau de la Generalitat, després de fer notar que durant dècades aquest dia havia rebut poca atenció, mentre que en els últims anys ha viscut grans mobilitzacions. La consellera ha destacat que el drets sexuals i reproductius “estan al centre de l’agenda política i són un element clau de la transformació feminista del país”. En la mateixa línia, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat la lluita feminista i l’impuls de nous drets davant l”onada reaccionària” i “els discursos d’odi”.

Denúncia contra els “mites” i “tabús”

La consellera Verge ha denunciat els “mites” i “tabús” sobre processos “tan naturals com la menstruació i el climateri” i ha afirmat que “no és normal” que encara moltes dones i homes no sàpiguen explicar què són la regla i la menopausa.

La titular d’Igualtat i Feminismes ha volgut posar en evidència que tampoc no són “normals” moltes de les situacions que les dones han viscut en silenci o mancades de drets i ha afirmat que el “control sobre els cossos i la sexualitat és el principal instrument del patriarcat per sotmetre les dones”.

Defensa de les polítiques del departament

En aquest acte a les portes del Dia Internacional de les Dones, el govern català ha reivindicat algunes polítiques que ha endegat, com la pròpia creació del Departament d’Igualtat i Feminismes per donar màxim rang a aquestes polítiques o la campanya pionera per distribuir de forma gratuïta productes menstruals reutilitzables, que s’ha posat en marxa aquesta setmana. Aragonès ha parlat d’un “èxit aclaparador” de la iniciativa, i ha assenyalat que “ha arribat per continuar”.

El president de la Generalitat ha assegurat que Catalunya “obre camí per impulsar nous drets” però ha advertit que aquest “salt endavant” no ha de servir per “conformar-se”, i menys davant una “onada reaccionarà” que vol “frenar canvis en àmbits molt diversos, també en el feminisme”.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?