Les farmàcies ja dispensen des d’aquest dilluns els productes menstruals reutilitzables de forma gratuïta: copes menstruals, compreses i calces de tela. Durant les primeres hores del dia hi ha hagut una allau de peticions que ha generat, de forma puntual, problemes per entregar aquests articles en algun establiment.

Algunes farmàcies han optat per tenir un estoc mínim amb tres productes de cada, que servirà per mostrar-los a les usuàries i que puguin triar. El funcionament habitual, després d’aquests primers dies, serà sota comanda. Així, la persona anirà a la farmàcia i escollirà quin producte vol, i 24 o 48 hores després, podrà passar a recollir-lo.

Lluitar contra la pobresa menstrual

Al darrera de la campanya de la Conselleria “La meva Regla, les meves regles” hi ha la voluntat de lluitar contra la pobresa menstrual però també oferir alternatives més ecològiques. Des de la farmàcia Diagonal 197 asseguren que aquesta iniciativa permet arribar a dones que potser no coneixen els productes que s’ofereixen o que tenen “por” a provar-los.

Algunes clientes d’aquest establiment han valorat molt positivament la gratuïtat d’aquests productes d’elevat preu i el fet que s’ofereixi alternatives als productes d’un sol ús. D’altres també asseguren que és una iniciativa amb la qual “es pot fer molta pedagogia”.

“No cal córrer. L’acció estarà activa fins al 2025”

Les usuàries cal que portin un QR personal descarregat des de La Meva Salut i el presentin a la farmàcia per endur-se el producte que desitgin. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assegurat que és normal que el primer dia hi hagi moltes peticions. “No cal córrer. Aquesta acció no s’esgota i estarà activa fins al 2025”.

Verge ha explicat que la mesura “ha vingut per quedar-se” i ha destacat que dona cobertura a la franja dels 10 als 60 anys. Ha detallat, però, que si hi ha alguna persona que necessiti fer-ne ús fora d’aquestes edats se li activarà el codi QR. Es recomana a les usuàries que abans d’anar a la farmàcia es descarreguin el codi per agilitzar el procés.

Segons Verge, “l’estoc està garantit”. La consellera ha afirmat que la mesura no només serveix per posar fi a la pobresa menstrual, també s’ha impulsat per “justícia climàtica”. La consellera ha xifrat en més de 9.000 tones anuals de residus de productes menstruals d’un sol ús.