oficina no discriminacio barcelona ond

Des de fa un any l’Oficina per a la No Discriminació no disposa del mediador que tenien i des de fa un mes no hi ha cap dels cinc advocats que tenien contractats. Durant el 2023 l’OND va obrir 274 expedients per discriminacions de tipus racista o LGTBI-fòbiques, entre d’altres.

Segons el seu director, Albert Fages, es tracta d’una situació precària de l’Oficina i que “passa per primera vegada des de fa molts anys”. Aquest responsable es queixa que davant de qualsevol vulneració de drets tenen l’atenció retallada.

Contractes de renovació periòdica

Es tracta d’unes figures que l’Administració contracta a empreses externes a diferència tant del director com dels educadors socials o els treballadors socials, que són funcionaris. Davant d’un cas de discriminació de qualsevol tipus, els lletrats de l’OND orientaven les víctimes des del punt de vista jurídic i les acompanyaven als judici, si era el cas.

La direcció assegura que aquests contractes s’han d’anar renovant periòdicament i que, tot i haver-se tramitat, aquesta vegada “s’estan endarrerint més del compte”.

L’Ajuntament diu que els contractes estan en tràmit

Des de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que el contracte de serveis d’assessorament jurídic a l’OND va acabar el 4 de febrer i que la licitació del nou està actualment en tràmit. Afirmen que la previsió és que es pugui resoldre en els propers mesos.

També deixen clar que el seguiment d’atenció a les víctimes de discriminació queda garantit per part del servei propi de l’OND i dels casos més urgents o greus, per part dels serveis jurídics de l’Ajuntament, fet que des de la direcció de l’entitat desmenteixen. Albert Fages remarca que, “puntualment”, els serveis jurídics centrals de l’Ajuntament donen suport en el cas que es necessita l’acusació popular.

El regidor del Grup Municipal Barcelona en Comú Marc Serra s’ha fet recentment ressò de la situació de l’OND a través d’una piulada.

L’antic servei de l’OAC de la plaça de Sant Miquel

Fages diu que l’Oficina per a la No Discriminació acull actualment un servei d’orientació jurídic gratuït del Col·legi d’Advocats que abans hi havia a l’Oficina d’Atenció Ciutadana a la plaça de Sant Miquel. Segons Fages, aquests lletrats han d’atendre tota la ciutadania i no només les persones que han discriminacions. Per tant, diu, “és insuficient“.

El director de l’OND destaca, d’altra banda, el servei que sí que poden donar els educadors i els treballadors socials i psicòlegs, que poden acompanyar les persones que han patit qualsevol tipus de discriminació.

No pot ser que la maquinària burocràtica es mengi la voluntat política”
Eugeni Rodríguez, Observatori contra la LGTBI-FÒBIA

L’Observatori contra la LGTBI-FÒBIA reclama solucions

Eugeni Rodríguez, el president de l’Observatori contra la LGTBI-FÒBIA, assegura que en la darrera reunió que va tenir amb l’alcalde, Jaume Collboni, li va “mostrar la seva preocupació” per la situació actual de l’OND i diu que l’alcalde “es va comprometre” a solucionar-ho.

Rodríguez és conscient que la falta de lletrats de l’OND respon a un problema burocràtic i afirma que a l’Observatori també han viscut aquesta situació amb l’impagament de treballadors. Finalment apunta: “No pot ser que la maquinària burocràtica es mengi la voluntat política”.