El Departament de Territori ha descartat la proposta veïnal per salvar 118 arbres del Parc de Joan Miró. Segons ha pogut saber betevé, així ho han comunicat aquest dijous representants de la Generalitat a la plataforma que lidera la lluita per evitar la tala massiva d’aquests exemplars, després d’una reunió que han mantingut tècnics de l’Ajuntament i del govern català, i que ha durat dues hores.

Fonts de Territori han confirmat a betevé que “un cop analitzada, des d’un punt de vista tècnic i deixant de banda la incompatibilitat de calendari amb l’activitat firal, la proposta plantejada no resulta factible sense demolir part del pavelló”. Una solució que, apunten, ja es va descartar en la fase d’anàlisi d’alternatives presentada la tardor del 2023.

El veïnat lamenta que es prioritzi els costos i no la salut

El veïnat, però, apunta que s’està prioritzant una logística més senzilla i reducció del costos, en oposició a la priorització de la salut del veïnat. A més, defensen que els motius que donen els tècnics de Territori no impedeixen al 100 % el projecte alternatiu de traslladar els treballs a la Fira. La seva proposta plantejava que la zona logística de les obres de l’L8 dels FGC no s’instal·lés a l’arbreda —fet que obliga a sacrificar l’arbrat— i apuntaven com a alternativa el pavelló 2 de la Fira de Montjuïc. En aquest emplaçament, les obres es farien en un interior i la plataforma defensa que reduiria la contaminació ambiental i acústica.

Una proposta avalada per arquitectes

A mitjans de febrer, la plataforma veïnal Salvem el Parc de Joan Miró va fer arribar a la Generalitat la proposta, sobre plànol, avalada per un equip d’arquitectes. El govern es va comprometre a estudiar-la, malgrat que aquesta idea havia estat anteriorment rebutjada. De fet, la consellera de Territori, Ester Capella, va explicar que el pavelló ja estava aparaulat per fer-hi altres usos i, per tant, per dur a terme la proposta veïnal caldria pagar indemnitzacions. Ara el govern torna a reafirmar els arguments contraris a la proposta veïnal.

La resposta del departament ha caigut com una galleda d’aigua freda a la plataforma veïnal, després que un grup d’arquitectes es decantés a favor d’utilitzar les instal·lacions del recinte firal com a emplaçament alternatiu a l’arbreda del parc. Segons els arquitectes, el pavelló té prou llum i alçària per convertir-se en una zona logística d’obres sense haver-lo d’enderrocar.

Amb aquesta alternativa, a banda de preservar l’espai verd del parc, arquitectes i veïns argumenten que es reduiria també la contaminació atmosfèrica i acústica que generaran les obres. L’entitat defensa que la distància que hi ha entre el pou —on es començarà a treballar a l’estiu— i el pavelló 2 és similar a la que hi ha entre la zona de treball i el parc. També havien estudiat els talls de trànsit i els moviments per traslladar les terres. Tot plegat, però, no ha estat suficient per convèncer el govern.