parella en un banc del carrer

El Departament de Salut ha obert l’administració de la tercera dosi de la vacuna de la covid per a les persones vacunades amb AstraZeneca. Salut calcula que a Catalunya hi ha 200.000 persones menors de 60 anys en aquesta situació, és a dir, que han rebut les dues dosis d’aquesta mateixa vacuna. Els darrers estudis demostren que la vacuna d’AstraZeneca té poca efectivitat davant de la variant òmicron, però també revelen que una tercera dosi del tipus ARN (Pfizer o Moderna) permet recuperar la protecció. De fet, segons un informe elaborat al Regne Unit, aquesta dosi de record fa possible assolir entre el 70 i el 75 % de protecció als 15 dies d’haver rebut el vaccí.

En el cas de les persones que han seguit una pauta heteròloga, amb una primera dosi d’AstraZeneca i la segona de Pfizer o Moderna, no entren en aquest grup i se’ls administrarà la dosi de record als sis mesos de la darrera i d’acord amb la seva franja d’edat.

Cal demanar hora a vacunacovidsalut.cat

Les persones que han rebut les dues dosis d’AstraZeneca ja poden demanar cita a través del web vacunacovidsalut.cat. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, de fet, ha posat èmfasi en la necessitat de demanar cita prèvia per poder facilitar la logística del procés. Pel que fa a la franja dels 50 als 59 anys, Cabezas també ha informat que durant aquesta setmana es podria obrir la possibilitat de demanar cita per a les persones de més edat (59 anys). De fet, ha assegurat que miraran constantment l’oferta i, si veuen que no es cobreixen les dosis per als vacunats d’AstraZeneca, es prendran decisions i s’obrirà una nova franja d’edat “més àmplia”.

Salut continua accelerant l’administració de la dosi de reforç per minimitzar els efectes de l’increment dels contagis i també davant l’arribada de la variant òmicron, més transmissible que la delta. Segons els últims estudis de les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, la tercera dosi neutralitza la variant òmicron. Les dades mostren que una dosi de reforç de la versió actual multiplica per 25 els anticossos i proporciona un nivell similar al que produeixen dues dosis contra el virus original.

Així avança la vacunació de la dosi de reforç

Les franges d’edat per a l’administració de la tercera dosi s’han anat ampliant a poca poc, començant per les persones més grans, com també es va fer amb la primera i la segona dosi del vaccí. Així, les primeres a rebre la dosi de reforç van ser les residències de gent gran. Després es va obrir la vacunació als majors de 70 anys, a qui també se’ls administra el vaccí de la grip, i recentment s’ha obert als majors de 65, i als d’entre 60 i 64 anys, juntament amb el personal sanitari.