quarantena obligatòria Catalunya

La quarantena a Catalunya per la covid deixa de ser obligatòria en tots els casos en el context actual de pandèmia. Des del 28 de març, ja no l’han de fer els positius asimptomàtics ni amb simptomatologia lleu, tal com ha confirmat el Departament de Salut. Des del 5 de març, els contactes estrets sense vacunar tampoc no cal que la facin. De fet, de cara al mes d’abril s’ha plantejat un canvi d’estratègia que suposa eliminar les quarantenes obligatòries, els tests i el rastreig de contactes estrets. Ara bé, es recomana l’aïllament en els casos i àmbits vulnerables.

T’expliquem qui pot fer quarantena a Catalunya per la covid i com fer-la.

Sense quarantena per a la majoria de positius

La Comissió de Salut Pública ha decidit eliminar les quarantenes als positius per covid sense simptomatologia o amb símptomes lleus a partir del 28 de març. A partir d’aquesta data, les proves diagnòstiques s’adreçen només a uns grups concrets de risc:

  • Persones de 60 anys o més.
  • Persones amb immunosupressió per causa intrínseca o extrínseca.
  • Persones embarassades.
  • Treballadors sanitaris, sociosanitaris i personal d’altres centres on es té cura de persones vulnerables.
  • Persones amb un quadre d’infecció respiratòria aguda que requereix ingrés a l’hospital.
  • Persones provinents de països on s’hagi detectat una variant perillosa o de risc.

Quarantenes recomanades de 5 dies

En els casos de les persones considerades de risc, les autoritats sanitàriament recomanen una quarantena durant cinc dies. En els casos de persones d’edat avançada, es limita el màxim el temps d’aïllament pels “efectes indirectes” que provoca. Als positius se’ls fa un test d’antígens cada 24 o 48 hores fins que donin negatiu.

Fins al 28 de març, els positius per covid havien de fer una quarantena de set dies, sempre que no tinguessin símptomes arribat aquest termini. Ara, els casos confirmats de la població general no hauran de fer un aïllament estricte per motius de salut pública.

Sense quarantena per als contactes estrets

Es consideren contactes estrets les persones que han compartit espai amb un positiu a menys de dos metres de distància, durant més de 15 minuts, sense protecció i des de les 48 hores prèvies a l’inici dels símptomes. Si la persona positiva no ha tingut símptomes, es tenen en compte les 48 hores prèvies a la prova diagnòstica. Després de gairebé dos anys d’aïllaments preventius, ara cap contacte estret està obligat a fer quarantena, estigui o no vacunat.

Sense quarantenes a escoles i extraescolars

En el cas de les escoles, els últims canvis en el protocol de la covid són l’eliminació dels tests d’antígens als alumnes d’infantil i primària i, des del 23 de febrer, la supressió de les quarantenes als centres educatius de Catalunya. Això és aplicable, també, per a l’educació especial.

Pel que fa a les quarantenes de les activitats extraescolars, Salut també modifica el protocol de la covid i elimina els aïllaments en les activitats extraescolars.

Com fer quarantena per la covid?

Tot i que ha deixat de ser obligatòria, t’expliquem com fer quarantena a Catalunya si vols evitar el risc de contagi. Les persones considerades vulnerables o que treballen en àmbits amb persones vulnerables, se’ls recomanarà fer una quarantena de cinc dies, fins a un màxim de 10. De forma assídua, se’ls farà tests d’antígens per confirmar el negatiu per covid.

En el cas que es vulgui la baixa per covid, a partir del 28 de març es deixa de donar validesa a un test fet a casa i serà un metge qui la doni d’acord amb criteris clínics, és a dir, si una persona té símptomes i es troba malament. Ara bé, ja no se li farà la prova de la covid.