A partir d’aquest dijous, 23 de desembre, tots els contactes estrets d’un positiu de covid hauran de fer la quarantena de 10 dies a Catalunya, també els que estiguin vacunats amb la pauta completa i, fins i tot, la tercera dosi. Ara bé, segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, hi haurà dues excepcions: les persones que viuen en residències amb cobertura superior 85 %, i els professionals sanitaris i sociosanitaris, sempre siguin asimptomàtics i hagin donat negatiu en un test.

El nou protocol es comença a aplicar davant de l’increment de casos de la variant òmicron. A Catalunya, de fet, ja suposa el 30 % des contagis. I això, quan fa només tres dies que es va fer públic que, a Barcelona, la prevalença era del 25 %. Tot apunta que d’aquí a pocs dies ja serà majoritària. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit aquests últims dies que “és molt important fer el confinament” si ets un contacte estret d’un positiu, perquè aquesta variant “és molt més transmissible”.

Des de finals de juny, la població amb pauta completa estava exempta de fer l’aïllament a Catalunya, però l’increment de contagis i la irrupció de la variant òmicron han fet recular en aquest àmbit. Fa uns dies, de fet, ja es va anunciar la recuperació de la quarantena per als contactes estrets d’infectats per l’òmicron.

La llista de contactes d’un positiu permet tramitar la baixa laboral

Salut també ha anunciat que deixarà de fet test a tots els contactes estrets d’un positiu de covid perquè la pandèmia ha tornat a entrar en una fase de “transmissió comunitària”. En cas de ser contacte estret, cal quedar-se a casa i, en cas de tenir símptomes de coronavirus, contactar amb el sistema sanitari. El departament també demana als positius per covid que “diguin bé quins han estat els seus contactes”. Aquesta llista ha de facilitar la tramitació de les baixes laborals d’aquestes persones perquè puguin fer la quarantena a casa, en cas d’emmalaltir o que no puguin teletreballar. Una gestió que Salut recorda que es pot fer via telemàtica a contactecovid.cat. El departament també assegura que s’han incrementat els rastrejadors per poder facilitar tot aquest seguiment.

Quarantenes també per als alumnes de les escoles

L’obligatorietat de fer la quarantena afecta tant les persones adultes com els alumnes de les escoles. El govern havia eliminat les quarantenes dels alumnes vacunats amb pauta completa el mes d’agost. Això es va fer coincidint amb l’inici del curs escolar, i ha evitat molts confinaments als instituts, on els alumnes de més de 12 anys s’han pogut vacunar des de principis d’agost. En canvi, aquesta mesura no s’ha pogut aplicar a les escoles, on la vacunació dels nens d’entre cinc i 11 anys justament es va obrir aquest dimecres, 15 de desembre, i no hi ha cap alumne amb pauta completa.