Aquest dilluns ha arrencat la campanya de vacunació de la grip, que enguany coincideix amb l’administració de la tercera dosi de la vacuna de la covid-19 per als majors de 70 anys. L’objectiu és aconseguir una cobertura vacunal d’entre del 75 % en el cas de les persones grans, més d’un 20 % més que en la campanya de l’any passat. Les persones de més de 70 anys que així ho vulguin, es poden vacunar de les dues malalties a la vegada, de la covid-19 (la dosi de reforç) i de la grip.

Catalunya farà front a la grip amb 120.000 vacunes més que l’any passat

Per arribar a aquest doble repte de vacunació, els CAP tindran un paper fonamental. Segons el Departament de Salut, seran els sanitaris dels centres d’atenció primària els encarregats d’administrar les dues vacunes. Es farà als ambulatoris o als espais annexos que s’han habilitat a prop d’aquests equipaments durant la pandèmia.

La vacuna contra la grip es recomana especialment al personal sanitari i sociosanitari i a les persones amb risc de desenvolupar formes greus de la malaltia (majors de 60 anys, persones amb hipertensió, dones embarassades, infants de sis mesos a dos anys prematurs, persones immunodeprimides i també els docents). Salut n’ha comprat 1.750.000 dosis, 120.000 més que la campanya del 2020.

Dubtes sobre la vacuna de la grip

Qui s’ha de vacunar contra la grip?

Aquest any, la campanya de vacunació contra la grip va especialment adreçada a personal sanitari i sociosanitari i a persones amb risc de presentar formes greus de la malaltia. Aquest és el cas dels majors de 60 anys, menors amb patologies com ara asma, càncer, cardiopaties i malalties al ronyó o immunosuprimits, i les embarassades.

Com demanar hora per a la vacuna de la grip?

Si vols demanar hora per a la vacuna de la grip a Catalunya hi ha fins a tres maneres d’aconseguir la cita.

  • En el cas de les persones de risc, seran els centres d’atenció primària els encarregats de programar el dia i l’hora per rebre la punxada de la grip i la de la covid.
  • També puntualitzen que tothom qui ho vulgui pot contactar amb el seu CAP per demanar hora.
  • Finalment, també es pot reservar cita per internet.

Dubtes sobre la tercera dosi de la covid

Qui s’ha de vacunar amb la tercera dosi de la covid?

La tercera dosi de la vacuna de la covid ja s’ha començat a punxar a les persones que viuen en residències i als col·lectius considerats de risc davant del coronavirus. A partir del 25 d’octubre, la llista de població que rebrà la tercera dosi s’ampliarà a tots els ciutadans majors de 70 anys, sempre que hagin passat sis mesos des de l’última dosi. Després, es preveu continuar amb la vacunació dels majors de 65 anys.

Cal demanar hora per a la vacuna de la tercera dosi?

Fonts del Departament de Salut expliquen que els majors de 70 anys rebran la tercera dosi de la covid i la vacuna de la grip alhora i que, en el cas de les persones de risc, seran els CAP els encarregats de citar-les. Tot i això, la ciutadania també té l’opció de demanar hora i cita a través d’internet o als centres d’atenció primària a mesura que es vagin obrint més franges de vacunació.

Puc posar-me les dues vacunes alhora?

Sí. De fet, Salut vacunarà els majors de 70 anys de la grip i la tercera dosi de la vacuna de la covid alhora, tal com va aprovar el Consell Interterritorial de Salut. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar fa uns dies que és”absolutament factible” administrar el mateix dia, però en diferents braços, els vaccins.