Persones amb mascareta assegudes en un banc.

Tal com evolucionen les dades epidemiològiques i amb la velocitat de creuer que està assolint el programa de vacunació, podria ser cosa de setmanes que el govern català decideixi relaxar l’ús de la mascareta a Catalunya, com ja estan començant a fer altres països com ara els Estats Units.

En aquesta línia, de fet, van anar les paraules del secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, que aquest diumenge a RAC1 va dir que l’ús de la màscara de protecció respiratòria seria uns dels debats que s’abordarien: “En funció del coneixement adquirit (per l’experiència) en altres països i l’evolució de la pandèmia, sens dubte serà un debat que tindrem sobre la taula en les properes setmanes“.

A finals d’abril, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) va assegurar que les persones sense patologies de risc es podrien treure la mascareta quan estiguin amb algú que s’hagi vacunat completament. Tot i que, va dir l’organisme, s’hauria de mantenir en “espais públics i grans concentracions independentment de l’estatus de vacunació dels presents”.

La màscara de protecció respiratòria, obligatòria des del maig del 2020

La mascareta va començar a ser obligatòria a Catalunya a finals de maig del 2020, tot i que aleshores només s’havia de dur en cas de no poder mantenir la distància de seguretat de dos metres. Més tard, el mes de juliol, aquesta protecció va passar a ser obligatòria tot i mantenir-se aquesta distància. De fet, en circumstàncies concretes, com al transport públic, ja s’havia de dur en tots els casos des del 3 de maig del 2020.