Protecció Civil ha posat ja el pla Inuncat en fase d’alerta per l’arribada d’un canvi de temps important a Catalunya que deixarà pluja general, abundant i probablement acompanyada de tempestes intenses. Aquest primer episodi s’allargarà durant el cap de setmana, però les previsions apunten que la inestabilitat podria tenir continuïtat durant força dies més.
Un front estancat i, després, una DANA potent
El causant d’aquest primer canvi important de temps serà un front associat a una borrasca que se situa entre el Regne Unit i la Bretanya francesa.
Aquest front arribarà aquest divendres entre la nit i la matinada, es reactivarà i podrà formar una petita baixa davant la costa catalana que afavorirà l’arribada de vent més humit i, per tant, que la precipitació pugui ser abundant i puntualment intensa i amb tempesta.
Aquesta situació es mantindrà estacionària durant unes hores, ben bé fins al migdia de dissabte, per la qual cosa s’esperen quantitats que podrien superar els 50 litres a moltes comarques i, de manera puntual, superar els 100.
El Meteocat apuja el grau de perill dels seus avisos
En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha modificat els seus avisos de perill, tant per intensitat de pluja com per acumulació.
D’aquesta manera, el Meteocat ha emès un avís per intensitat de pluja que afecta tot Catalunya sense excepció per a aquest dissabte, amb registres que podrien superar els 20 litres en 30 minuts i, de manera més local, els 40 litres en només mitja hora. En el cas de Barcelona, l’avís és de grau 3 sobre 6 i indica que, amb un grau de probabilitat alt es podrien superar els 20 litres en 30 minuts aquest dissabte.
Pluges de més de 100 litres en 24 hores
El Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès un avís per acumulació de pluja en algunes comarques per la possibilitat que se superin els 100 litres per metre quadrat en 24 hores, sobretot al prelitoral i litoral sud i també al Prepirineu.
Per tot això, Protecció Civil ha activat aquest divendres al migdia el pla Inuncat.
Diumenge no farà net
Tot i que aquest primer episodi ens afectarà especialment dissabte, el cert és que la situació es podria allargar més.
Malgrat que hi ha incertesa en el pronòstic, els models marquen encara un diumenge gris i insegur a moltes comarques, sobretot de la costa i el prelitoral, on encara podria ploure, tot i que probablement amb quantitats menys abundants.
La inestabilitat serà la tònica de diumenge però podria oferir una treva transitòria al Pirineu i Prepirineu de Lleida. En tot cas, encara hi ha un pronòstic una mica incert per a diumenge.
Una gran DANA marcarà el temps de tota la setmana vinent
El temps dels propers dies vindrà marcat per una DANA de grans dimensions que anirà a parar al sud-oest peninsular a principis de la setmana vinent però molts models comencen a descriure que hi haurà una mena d’efecte io-io que la faria tornar cap al nord entrada la setmana vinent.
Queda molt i encara hi ha moltes coses per definir, però són molts els escenaris que parlen d’un altre possible episodi potent de pluja per a mitjans de la setmana vinent, amb una altra possible regada abundant i general abans del cap de setmana vinent. I, tot això, sense abaixar la guàrdia a principis de setmana, quan la inestabilitat pot ser també ben evident.
No es pot dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat, però queda clar que la DANA marcarà el temps dels propers dies i que Barcelona i Catalunya agafen alguns números a la rifa d’un possible segon temporal de pluja que s’entreveu molt més probable al sud de l’Ebre.
Cop de puny a la sequera?
Així doncs, els mapes conviden a l’esperança de poder donar un cop sobre la taula a una sequera que ha tornat a la palestra les darreres setmanes tot i que no ha arribat a marxar mai.
Amb els embassaments de les conques internes al 27,6 %, la situació del cap de setmana i el possible escenari de la setmana vinent s’entreveuen com una ocasió immillorable per agafar aire i fer que les reserves pugin de nivell d’una manera molt més clara que amb el darrer episodi, de fa una setmana.
El punt de partida és baix. A principis de novembre veurem si en sortim amb uns números més optimistes.