El clam universal per demanar l’alliberament de les patents de les vacunes contra la covid-19 té més de política que d’efectivitat pràctica per combatre els estralls de la pandèmia als països menys desenvolupats. Així ho han manifestat al programa ‘reset’, de betevé, dos experts en la matèria: Eduardo Mariño, catedràtic en farmàcia i tecnologia farmacèutica de la Universitat de Barcelona, i Jeffrey Lazarus, cap del grup de recerca en sistemes de salut d’ISGlobal.

L’alliberament de les patents a curt termini no servirà per a res“, ha sentenciat de manera taxativa Mariño. El catedràtic de la UB ha subratllat que “l’única solució és augmentar la producció de vacunes, però això implica moltes més coses i no necessàriament haver d’alliberar les patents”.

L’alliberament de les patents, a curt termini, no servirà per a res; l’única solució és augmentar la producció de vacunes
Eduardo Mariño, catedràtic en farmàcia i tecnologia farmacèutica de la UB

En la mateixa línia, Lazarus ha confirmat que l’alliberament de les patents de les vacunes “a curt i mitjà termini no ajudarà“, tot i que “està bé fer-ho per demostrar solidaritat“. Per l’expert d’ISGlobal, augmentar la producció “no és tan fàcil perquè, a part de les fàbriques, es necessiten molts més components“.

Hi ha països on falten vacunes, mentre que a d’altres, com el Regne Unit o els Estats Units, hi ha milions de dosis sense utilitzar
Jeffrey Lazarus, cap del grup de recerca en sistemes de salut d’ISGlobal

L’expert, natural dels Estats Units, ha reclamat també “una distribució més equitativa de les vacunes“. Lazarus ha posat de manifest que, mentre hi ha països, com Espanya, on “falten vacunes“, a d’altres, com el Regne Unit o els Estats Units, en canvi, hi ha “milions de dosis sense utilitzar“, les quals ha dit que “han d’arribar a l’Índia immediatament“.

L’escassedat de vacunes a l’Índia

L’Índia viu una de les situacions més dramàtiques d’arreu del món, amb xifres que han arribat a superar els 4.000 morts diaris per la covid-19. El país asiàtic, a més, viu una gran contradicció: és el major productor de vacunes del planeta i, alhora, hi ha escassedat de vaccins per combatre el coronavirus.

El director general de la Fundació Vicenç Ferrer, Asensio Rodríguez, ha assegurat a ‘reset’ que l’alliberament de les patents “no és l’única solució“, sinó que “també caldria augmentar la capacitat de producció i de distribució“. Asensio, però, ha subratllat que l’alliberament de les patents permetria “duplicar o triplicar el nombre de laboratoris que produeixen vacunes“, per la qual cosa seria “molt més fàcil” resoldre la situació.