Ja és obligatori dur mascareta als espais tancats i a la via pública si no és possible garantir la distància mínima de seguretat de dos metres per evitar contagis de coronavirus. La mesura s’ha publicat aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat i s’aplica des d’aquest dijous. La mesura s’afegeix a l’obligatorietat de dur-la al transport públic.

Què diu el BOE sobre les mascaretes?

  • Espais: la normativa concreta que les mascaretes són obligatòries a la via pública, al carrer, i en espais tancats sempre que no hi hagi distància mínima de seguretat de dos metres.
  • Edats: les han de dur els ciutadans de més de sis anys i de 3 a 5 és recomanable.
  • Col·lectius específics: no n’han de dur aquelles persones que tinguin dificultats respiratòries i aquelles que ho tinguin contraindicat per motius de salut, discapacitat o dependència.

Una mesura de seguretat imprescindible

Aquesta decisió del Govern espanyol s’ha pres després de consensuar-ho amb experts i amb les comunitats autònomes en la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat d’aquesta setmana El ministre Salvador Illa creu que la mascareta és una “mesura de precaució, seguretat i cautela” imprescindible durant les pròximes setmanes de desescalada.

El Govern espanyol ha recordat que els ciutadans poden adquirir aquests elements en diversos establiments de venda, com les farmàcies, i que continua el control de l’executiu per evitar “preus abusius” d’aquests elements. Ara, les mascaretes quirúrgiques costen menys d’un euro.

Sancions pels que no respectin la norma

Interior preveu advertències i sancions a aquelles persones que no compleixin amb l’obligació de dur mascareta a la via pública i en espais tancats. Segons el Govern espanyol, la policia primer “potenciarà la funció pedagògica“, se li demanarà a la persona que es posi la mascareta o que mantingui la distància de seguretat. Si no fan cas, es procedirà a imposar una sanció administrativa greu.

Primer pas, sortir de casa amb la mascareta

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha admès que aquesta norma és força interpretativa: “No és fàcil valorar, de vegades, si hi ha una distància de dos metres o menys”. Ara bé, apunta que en cas de dubte s’ha de posar.

En la compareixença d’aquest dimarts, Simón ha explicat que “la idea principal és que la gent s’adoni de la importància d’utilitzar mascaretes quan hi ha risc d’exposar altres persones a una possible infecció”. Per ell, el primer pas és sortir de casa amb la mascareta i, a partir d’aquí, anar valorant les situacions. “La norma no és gaire complicada –afegeix–, es tracta de garantir la distància de dos metres i, si no és possible, posar-se la mascareta”. I culmina: “La població espanyola està molt per sobre d’aquest nivell de comprensió”.

Mascaretes quirúrgiques per a nens, a les farmàcies

L’ordre ministerial no concreta quines mascaretes s’han de fer servir. Només que cal que tapin el nas i la boca. Es recomanen, això sí, les higièniques i, sobretot, les quirúrgiques. A les farmàcies catalanes, cada ciutadà en pot adquirir dues setmanals a un preu de 76 cèntims amb la targeta sanitària. Si se’n volen més també se’n poden comprar, en aquest cas a 96 cèntims, el preu màxim que va marcar l’estat. Els propers, a més, algunes farmàcies rebran, també, mascaretes quirúgiques adaptades per als infants.