(ACN/redacció) El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès) ha assegurat que les persones sense patologies de risc es poden treure la mascareta quan estiguin amb algú que s’hagi vacunat completament. Tampoc no caldrà mantenir la distància social. Ara bé, l’ECDC ha puntualitzat que l’ús de les mascaretes i de les distàncies s’haurà de mantenir en “espais públics i grans concentracions independentment de l’estatus de vacunació dels presents”.

En un informe que ha publicat aquest dimecres, l’ECDC explica que, segons els estudis que han fet entre la població vacunada, el risc d’infectar persones no vacunades es redueix quan s’ha rebut la pauta completa del vaccí. La directora del centre, Andrea Ammon, ha dit: “Confiem que l’augment de la cobertura de la vacunació tindrà un impacte positiu i directe per tornar a la vida normal”.

Per això, consideren que quan una persona vacunada es troba amb una no vacunada que no sigui de risc es pot relaxar l’ús de la mascareta. També consideren que si es troben dues persones vacunades aquest relaxament de l’ús de la mascareta es pot donar encara alguna de les dues sí que sigui de risc.

Tot i això, consideren que a l’hora d’aplicar aquesta relaxació cal valorar si la persona té símptomes de la covid o si hi ha una alta circulació de variants del virus que puguin escapar a la immunització de la malaltia.

D’altra banda, l’ECDC dona via lliure als estats per eximir de tests o quarantena als vacunats que vulguin viatjar. Tot i això, apunta, que per aquest relaxament de mesures cal assegurar un accés igualitari de la població a la immunització.

L’ECDC també proposa que les autoritats de salut pública puguin “considerar l’exempció de les persones completament vacunades de les proves repetides en entorns laborals i altres comunitats”. Tot plegat ha quedat recollit en un comunicat que també han publicat a les xarxes socials.