** Per saber com evolucionen les dades sobre la covid consulta la corba del coronavirus a Catalunya i l’anàlisi diària de la pandèmia a Barcelona.

Saber com evolucionen els contagis a Barcelona i Catalunya permet entendre en quina situació es troba la pandèmia de coronavirus. La taxa de contagi, Rt, ens diu, de mitjana, a quantes persones pot arribar a encomanar la malaltia un positiu per covid-19 durant un temps determinat.

Alguns experts alerten que els dies festius afecten els resultats de la taxa de contagi i que no és un paràmetre fiable per seguir l’evolució de la pandèmia. En tot cas, hi ha altres indicadors, com el nombre d’hospitalitzacions i els pacients greus a les UCI, que expliquen millor la situació epidemiològica. Per això aquesta notícia s’ha deixat d’actualitzar.

Quantes persones pot contagiar un positiu?

Segons les dades que recull l’Agència de Salut Pública de Barcelona dels serveis d’atenció primària, l’Rt a Barcelona és de l’1,67 amb data del 25 de juny. Això vol dir que actualment un positiu de covid-19 pot encomanar la malaltia, de mitjana, a més d’una persona durant una setmana.

Si el valor de l’Rt és 1 vol dir que el nombre de casos es manté constant. L’objectiu és estar per sota d’aquesta xifra, és a dir, que els casos vagin baixant. Si hi ha una situació contrària i la taxa Rt és superior a 1, hi ha un creixement de casos. Per això, en el gràfic hem destacat el llindar de l’Rt a 1, per veure clarament quins dies ha estat per sota d’aquest valor i quins no. El valor de l’Rt ha estat per sota d’1, és a dir, hi havia una reducció de casos nous durant 184 dels últims 469 dies.

Vilapicina i la Torre Llobeta, amb la taxa més alta

Les dades publicades per l’Agència de Salut Pública ens permeten acostar la lupa i veure la taxa de contagi de cadascuna de les 67 àrees bàsiques de salut en què es divideix la ciutat.

L’àrea bàsica de salut 08J, al districte de Nou Barris, que engloba part de Vilapicina i la Torre Llobeta, és on trobem l’Rt més alta, amb 3,64 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu, segons l’últim balanç. La més baixa, 0,65, se situa en l’àrea bàsica de salut 10E de Sant Martí, que inclou part dels barris del Clot i el Camp de l’Arpa del Clot.

L’Rt també supera l’1 a Catalunya

La taxa de contagi Rt, l’índex que indica a quantes persones pot encomanar la malaltia un positiu per covid-19, es va situar en l’1,35 amb data del 25 de juny, la xifra més recent publicada per Salut. Així doncs, ja fa nou dies que l’indicador supera l’1.

Al llarg de la pandèmia, el registre màxim correspon al 15 de març del 2020, amb una Rt de 5. En canvi, els dies 3, 4 i 5 de maig del 2020, en ple confinament, l’Rt va tocar fons, amb 0,63.