Saber com evolucionen els contagis a Barcelona i a Catalunya permet entendre en quina situació es troba la pandèmia de coronavirus. La taxa de contagi, Rt, ens diu, de mitjana, quantes persones pot arribar a encomanar la malaltia un positiu per covid-19 durant un temps determinat.

L’Rt a Barcelona havia estat per sobre de l’1 durant 11 dies d’abril i principis de maig, però actualment en fa sis que torna a estar per sota d’aquesta xifra. Segons l’últim balanç, se situa en el 0,9 el 10 de maig, la dada més recent publicada. A més, fa 11 dies que encadena descensos. A Catalunya, la taxa se situa per sota del llindar de l’1 des de l’1 de maig.

Alguns experts alerten que els dies festius afecten els resultats de la taxa de contagi i que no és un paràmetre fiable per seguir l’evolució de la pandèmia. En tot cas, hi ha altres indicadors, com el nombre d’hospitalitzacions i els pacients greus a les UCI, que expliquen millor la situació epidemiològica.

Quantes persones pot contagiar un positiu?

Segons les dades que recull l’Agència de Salut Pública de Barcelona dels serveis d’atenció primària, l’Rt a Barcelona és del 0,9 amb data del 10 de maig. Això vol dir que actualment un positiu de covid-19 no arribaria a encomanar la malaltia, de mitjana, a una persona durant una setmana.

Si el valor de l’Rt és 1 vol dir que el nombre de casos es manté constant. L’objectiu és estar per sota d’aquesta xifra, és a dir, que els casos vagin baixant. Si hi ha una situació contrària i la taxa Rt és superior a 1 hi ha un creixement de casos. Per això, en el gràfic hem destacat el llindar de l’Rt a 1, per veure clarament quins dies ha estat per sota d’aquest valor i quins no. El valor de l’Rt ha estat per sota d’1, és a dir, hi havia una reducció de casos nous durant 167 dels últims 423 dies.

La Barceloneta registra la taxa més alta

Les dades publicades per l’Agència de Salut Pública ens permeten acostar la lupa i veure la taxa de contagi de cadascuna de les 67 àrees bàsiques de salut en què es divideix la ciutat.

L’àrea bàsica de salut 01A, al districte de Ciutat Vella, que engloba el barri de la Barceloneta, és on trobem l’Rt més alta, amb 2,59 possibles contagis de mitjana per cada cas positiu, segons l’últim balanç. La més baixa, 0,5, se situa a Nou Barris, en una part dels barris del Turó de la Peira i de Vilapicina i la Torre Llobeta.

taxa contagi mapa barcelona

L’Rt a Catalunya arrenca al maig per sota de l’1

La taxa de contagi Rt a Catalunya es va situar a 0,84 amb data del 10 de maig, la xifra més recent publicada per Salut. Ja fa més d’una setmana que l’indicador està per sota de l’1. Durant el mes d’abril, la taxa de contagi a Catalunya va superar aquest llindar durant 21 dies.

Al llarg de la pandèmia, el registre màxim correspon al 15 de març del 2020, amb una Rt de 5. En canvi, els dies 3, 4 i 5 de maig del 2020, en ple confinament, l’Rt va tocar fons, amb 0,63.